Orbán Balázs a tárlat ismeretében nyitotta meg a World Press Photo-kiállítást

Orbán Balázs a tárlat ismeretében nyitotta meg a World Press Photo-kiállítást

Orbán Balázs (Fotó: Mathias Corvinus Collegium - MCC / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Balázs a bemutatandó anyag ismeretében nyitotta meg a World Press Photo-kiállítást (WPP) – erre maga L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum most menesztett főigazgatója hívta fel a figyelmet múlt héten. A korábbi parlamenti képviselő a Mandiner hetilapban szokott jelentkezni publicisztikákkal, a legutóbbi számban pedig szóba hozta a tárlat körüli vihart. Ismert, a Mi Hazánk parlamenti képviselője, Dúró Dóra támadta be az intézményt, miután a kiállításon szerepelnek fotók egy fülöp-szigeteki, melegeket befogadó idősotthonról. Dúró kritikáját követően a kultúrát is felügyelő miniszter, Csák János utasításba adta, hogy a kiállítást csak 18 éven felüliek látogathatják. 

Csakhogy az intézményi kommunikáció szerint ezt jogszerűen egyébként nem tudják betartatni, hiszen nem kérhetnek senkitől személyi igazolványt. L. Simon múlt szerdán aztán közzétett több fotót a Nemzeti Múzeum előtt kígyózó sorokról, úgy fogalmazva: „Él és virul a nemzet múzeuma. Köszönjük, kedves Dúró képviselő asszony... Különösen köszönjük a közönségünk figyelmét, szeretetét és megértését.”

A korábbi fideszes politikus, aki a gyermekvédelminek nevezett törvényt maga is megszavazta, a Mandinerben úgy fogalmazott: „A szakmai munkába itt sem szólt bele a fenntartó, s politikai értelemben az is egyértelmű üzenet volt, hogy a bemutatandó anyag ismeretében vállalta el a WPP-kiállítás megnyitását Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. (...) A tárca valójában arra utasított, hogy tartsuk be a gyermekvédelmi törvényt, s emiatt lett korhatáros a kiállítás. Abba most nem megyek bele, hogy sértettünk-e törvényt, de nagy baj lenne, ha nem tartanám be a fenntartó utasítását, függetlenül az álláspontomtól arról, hogy a nemzetközi zsűri által kiválasztott képek törvénysértők-e. (...) Kiállításainkon meg kell jelenniük a világban zajló háborúk, politikai mozgalmak, sőt még a devianciák megrázó erejű képeinek, tárgyainak. Aki nem érti, hogy ezeknek mi keresnivalójuk van a Nemzeti Múzeumban, az nincs tisztában a történelmi múzeumok küldetésével.” 

Arról, hogy minek van vagy nincs keresnivalója a történelmi múzeumokban, Orbán Balázs a megnyitón nem beszélt. Viszont kijelentette: „Egy kicsit mi, magyarok is közel kerülhetünk a távoli kontinensek gondjaihoz és örömeihez, közelebb kerülhetünk a világ valóságához.” Szerinte a sajtófotó feladata az, hogy figyelmeztessen, szembesítsen és cselekvésre sarkalljon.

Az ATV által megkérdezett kormánypárti források egyébként úgy fogalmaztak: L. Simonnak „hatalmas a kultúrához való hozzáértése”, elismerést érdemel a Nemzeti Múzeum főigazgatói székében eltöltött időszakért, viszont „rosszul kezelte” a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás ügyét, a 18-as karikát, és „nem kellett volna Dúró Dórára ráposztolnia”. 

Az LMP társelnöke, Ungár Péter arra hívta fel a figyelmet a menesztést követően, hogy Csák János számon kérhetné egy melegfotó miatt a Néprajzi Múzeumot, de akár egy hír miatt a Híradó.hu-t is. „Sok munka áll még tehát Csák miniszter előtt, de talán érdemesebb lett volna a nulladik ponton nem bolondot csinálnia magából, mert ha valaki egyszer felölti a bohócjelmezt, akkor azt már soha nem tudja levenni. Csák János pedig miniszteri pályafutása alatt annyit ért el, hogy a Mi Hazánk udvari bohóca lett” – posztolta Ungár.