Csák János sörivásról, emberölésről és törvényekről beszélt L. Simon László kirúgása kapcsán

Csák János sörivásról, emberölésről és törvényekről beszélt L. Simon László kirúgása kapcsán

Csák János az Országgyűlés ülésén 2023. november 6-án (Forrás: parlament.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A törvényeket be kell tartani, aki nem ezt teszi, az alkalmatlan vezetőnek – erről beszélt L. Simon László kirúgása kapcsán Csák János kulturális miniszter hétfőn az Országgyűlés ülésén.

Az MSZP-s Hiller István hozta fel a parlamenti ülésen az úgynevezett azonnali kérdések között L. Simon László kirúgását a Magyar Nemzet Múzeum éléről.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Csák János – mint a munkáltatói jogkör gyakorlója – hétfőn átadta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója munkaviszonyának megszüntető okiratát. A miniszter indoklásában kifejtette, hogy a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette. A kirúgás hátterében a 2023-as World Press Photo kiállítás áll. A Mi Hazánk-os Dúró Dóra azt akarta elérni, hogy azt ne látogathassák 18 éven aluliak, mert „a 2022-es év legfontosabb eseményeként jelenítik meg az LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot”, majd kiderült, hogy Csák János miniszter szigorítást kért: a családok védelméről szóló törvény érvényre jutásának biztosítását kérte számon L. Simon László főigazgatón. A múzeumban ezután bevezették a 18 év alattiakat érintő korlátozást, ugyanakkor érdemben betartani ezt nem tudták, hiszen személyit már nem kérhettek senkitől. L. Simon László a döntésre úgy reagált, hogy a döntést tudomásul veszi, de elfogadni nem tudja.

Csák János a parlamenti válaszában arról beszélt, hogy a törvények betartása egy ország alapja, majd azt fejtegette, hogy a „szuverén Országgyűlés” hozott egy törvényt, amelyet a kormánynak, mint végrehajtó hatalomnak be kell tartatni. A miniszter ezután arról beszélt, hogy minden állami vezetőnek be kell tartatnia a törvényeket, majd kitért az Egyesült Államokra, ahol 21 éves kor alatt nem lehet sört inni és ezt be is tartatják. Itt hozzátette, hogy 18 éves kortól lehet embert ölni, és habár ezt nem részletezte, vélhetően arra gondolhatott, hogy az amerikai hadseregbe 18 éves kortól már be lehet lépni. A miniszternek – szavai szerint – nehéz érzéseket okoz, amikor valaki azt mondja, hogy nem tudja betartatni a törvényt. Csák János azt is mondta, hogy „én egy szolga vagyok, az önök és a nép szolgája, aki végrehajtja az önök által hozott törvényeket”, majd azzal zárta, hogy aki nem tudja betartatni a törvényeket, az alkalmatlan vezetőnek. És bár L. Simon László „kiváló értelmiségi és kiváló borász”, vezetőnek alkalmatlan.