Alig néhány tucat cég felelős a Föld szinte teljes szén-dioxid-kibocsátásáért

Alig néhány tucat cég felelős a Föld szinte teljes szén-dioxid-kibocsátásáért

Füstölgő gyárkémények Szófiában (Fotó: Yaroslav Boshnakov/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Semmiképpen sem szeretnénk, ha a következő adatokból bárki is azt a következtetést vonná le, hogy a saját szerény életében valójában semmi értelme küzdenie azért, hogy néhány kilogramm üvegházgáz kibocsátását megspórolja, de ha így kezdődik egy cikk, akkor sejthetik, hogy mégiscsak ez lehet a konklúziója. Az InfluenceMap nevű nonprofit agytröszt, amelyet a 2015-ös párizsi klímamegállapodás idején alapítottak, és az éghajlatváltozás elleni küzdelemet próbálja elozdítani, legújabb tanulmányában ugyanis kimutatta, hogy az emberiség szén-dioxid-kibocsátásának nagy részéért mindössze egy maréknyi óriásvállalat a felelős. Vagyis az „emberiség” emissziója valójában csak néhány gigászi konglomerátum kibocsátása, akik a haszonszerzésük érdekében romlásba taszítják a bolygónkat, miközben a hús-vér emberek szinte kivétel nélkül ártatlanok e katasztrófa okozásában – gondolhatnánk, és nagyon kényelmes lenne ezt gondolni. Csakhogy ezzel nem bontanánk ki az igazság minden rétegét. A főbűnös olaj- és szénipari cégek ugyanis csak azért képesek mérhetetlen mennyiségű szenet a levegőbe eregetni, mert az emberiség nagy részének életmódja ezt megköveteli. Vagyis mi vagyunk felelősek azért, hogy ezek a vállalatok szabadon rombolhatják le a bolygónkat.

1 421 000 000 000 tonna (vagyis 1,421 teratonna) szén-dioxid-egyenértéknyi üvegházgázt bocsátott az emberiség az atmoszférába 1854 és 2022 között az InfluenceMap tanulmánya szerint.

72 százaléka a teljes kibocsátásnak ez idő alatt 78 magán, illetve állami vállalatnak tulajdonítható. Ezek között a legnagyobb olajcégeket, szénbányászati társaságokat, illetve cementgyártókat találjuk.

57 cég volt mindössze a felelős a 2016-2022 közötti kibocsátás 80 százalékáért, vagyis a modern időkben az emisszió fő felelőseinek köre még exkluzívabbá vált.

30 gigatonna volt 2022-ben a fosszilisüzemanyag- és a cementipar összesített kibocsátása, miközben az egész emberiségé összesen 36,8 gigatonna.

65 százaléka a világ 122 legnagyobb szénszennyező cégeinek állami vállalat (volt), a maradék pedig magáncég. A toplista tetején a legnagyobb kőolaj- és földgázvállalatokat (BP, Gazprom, ExxonMobil, Chevron) találjuk, de nagyon jön föl a kínai cementipar is.

26 százaléknyi kibocsátásért volt felelős a kínai állami cementipar 2016-2022 között. Ez olyan irdatlan mennyiség, hogy még az 1854-2022 közötti összes emissziónak is 14 százalékát teszi ki.

58 vállalat a 100 legnagyobb kibocsátók közül növelte az emisszióját a 2015-ös párizsi egyezmény óta, ami jól mutatja, hogy a megállapodás csak írott malaszt maradt.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2024/17. számában jelent meg április 26-án.