Dobrev: Sulyok Tamás a szegedi földmaffia egyik közreműködője volt

Dobrev: Sulyok Tamás a szegedi földmaffia egyik közreműködője volt

Dobrev Klára tájékoztatója (Fotó: a politikus Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője sajtótájékoztatón közölte: dokumentumokkal tudja igazolni, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök ügyvédként közreműködött Szeged-környéki földterületek külföldi kézre játszásában, „a csongrádi földmaffia tevékenységében”. Dobrev Klára azt mondta: a dokumentumokat csütörtökön átadja az ügyészségnek, ezt követően ezeket a sajtó is megismerheti. Dobrev lemondásra szólította fel a köztársasági elnököt. Az államfő hivatala közleményben reagált. Azt írták: Sulyok Tamás törvénybe ütköző szerződés megkötésében soha nem működött közre.


A Demokratikus Koalíció által vélelmezett bűncselekmények a kétezres évek elején történtek. Dobrev Klára azt mondta: az általuk feltárt ügyletek Szeged környékén több mint ezer hektárnyi földet érintenek, amelyet állításuk szerint három-négy helyi ügyvéd közreműködésével sikerült külföldi kézre játszani. Dobrev szerint ezt bűnszervezetben követték el, egymással együttműködve az ügyvédek, és ennek segítségével „osztrákok tették rá a kezüket” a magyar termőföldekre. A DK politikusa állítja: a birtokokban lévő dokumentumok igazolják ezt. Dobrev Klára szerint ez önmagában bizonyítja, hogy Sulyok Tamás bűncselekményt követett el.

– Ez bűncselekménynek minősült mindig is, de 2014-ben éppen az Orbán-kormány tette külön tényállássá ezt a büntető törvénykönyvben – fogalmazott Dobrev Klára. A sajtótájékoztatón egy 103 hektáros földterület történetét mutatta be: elmondása szerint egy stróman ajándékozta egy másik strómannak a földterületet, ezt a szerződést ügyvédként Sulyok Tamás ellenjegyezte. A második stróman kölcsön- és jelzálogszerződést kötött egy külföldi személyek által tulajdonolt céggel, az Agronómia Kft-vel, a cég osztrák tulajdonosai haszonélvezeti jogot is kaptak a területen, kézbesítési megbízottjuk Magyarországon Sulyok Tamás volt. Bár a földeket papíron a Kft. magyar állampolgárságú ügyvezetője szerezte meg, a DK birtokába került zsebszerződés szerint a cég külföldi tulajdonsai mégis, jogellenesen megállapodtak a strómannal, és megszerezték tőle a tulajdonjogot.

A sajtótájékoztatón felmerült az is, hogy a bűncselekmény elévülhetett, a sajtótájékoztatón szintén jelen lévő Kálmán Olga országgyűlési képviselő viszont úgy vélekedett: elévülés esetében is le kellene mondania Sulyok Tamásnak. Dobrev Klára jelezte: csütörtökön az ügyészségnek adja át a dokumentumokat, ezt követően ezeket a sajtó is megismerheti.

Az államfő hivatala nem sokkal később az MTI-nek küldött közleményében reagált a Demokratikus Koalíció politikusainak állításaira. Azt írták, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök több, mint 10 éve nem gyakorolja ügyvédi hivatását, ügyvédi tevékenysége során mindenben a hatályos jogszabályoknak és ügyvédi esküjének megfelelően járt el. – Sulyok Tamásnak nincsen takargatnivalója, törvénybe ütköző szerződés megkötésében soha nem működött közre – írták.