„Figyelmeztető blokádot” állított fel a Momentum a gödi akkugyárnál

„Figyelmeztető blokádot” állított fel a Momentum a gödi akkugyárnál

Lezárta a Momentum a gödi akkugyárat (Fotó: Bedő Dávid / Momentum)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Momentum lezárta a gödi akkumulátorgyárat, ugyanis a bíróság nemrég kimondta, hogy annak nincs érvényes környezethasználati engedélye – jelentette be a párt közleményében szerda este. A helyszínről Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője élőben jelentkezett be. – A bíróság nagyjából egy hónapja megvonta a gyár engedélyét, azonban az továbbra is zavartalanul üzemel. Csatlakoztunk a civilek és a Greenpeace tüntetéséhez, majd átjöttünk a főbejárathoz és lezártuk azt – mondta bejelentkezésében a Momentum politikusa. Bedő kiemelte, hogy a gyár fittyet hány a határozatra, a környezetvédelemre és a helyi lakosokra, ezért jöttek ki most demonstrálni. A Momentum politikusai és aktivistái mellett a párt plakátautója is elállja a bejáratot.

A Magyar Hang megkeresésére Bedő Dávid elmondta, az említett demonstrációt követően először egy, majd két bejáratot is lezártak. Emlékeztetett: a gyártól még áprilisban vonták meg a környezethasználati engedélyt, és az nem is üzemelhetne, ennek ellenére sem a kormány, sem a hatóságok nem tettek semmit a bezárás érdekében.

– Elképesztőnek tartjuk, hogy egy uniós tagországban annyira nem tisztelik a jogokat, hogy egy hatályos bírósági végzés ügyében nem történik semmit – mondta. Bedő szerint szerdai akciójuk az első lépés, egy figyelmeztető blokád, és bár még pár órát itt lesznek, de nem maradnak egész éjszakára.  Kérdésünkre, hogy hogyan tovább, azt mondta, a civilekkel fognak egyeztetni arról, mikor folytassák a blokádot, hiszen ők voltak azok is, akik megtámadták az engedélyt a bíróságon.

Bedő szerint blokádjuk miatt hosszú kocsisor alakult ki a gyárnál, ugyanis se kijutni, se bejutni nem lehet miattuk. A rendőrök még nem léptek fel ellenük. És mi lesz, ha azt mégis megteszik? – Akkor el kell, hogy vigyenek minket – tette hozzá a Momentum politikusa.