A kormány „letörte a háborús üzemanyagárakat”

A kormány „letörte a háborús üzemanyagárakat”

Egy autótulajdonos benzin üzemanyagot tankol egy személyautóba Csepelen egy üzemanyagtöltő állomáson (Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre )

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlagárai alatt maradtak, a kormány a családok érdekében letörte a háborús üzemanyagárakat – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca a Központi Statisztikai Hivatal pénteken közzétett adataira hivatkozott, amely valóban azt mutatja, hogy nálunk olcsóbb a benzin és a dízel, igaz, mindössze néhány forinttal. Azonban, ha nem a szomszédos, hanem a régiós átlagot nézzük, ott már mást mutatnak a számok.

A KSH oldalán az olvasható, hogy az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 595 forint volt, ami 2 forinttal alacsonyabb a régiós átlagértéknél. A szomszédos országokban az átlagár 609 forint volt, a magyar ár 2,3 százalékkal, azaz 14 forinttal volt alacsonyabb. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 607 forint volt, ami 15 forinttal, 2,5 százékkal haladta meg a régiós 592 forintos átlagárat. A szomszédos országokban 608 forint volt a dízel átlagára, a magyar adat 0,2 százalékkal, azaz 1 forinttal volt ennél alacsonyabb.

A minisztérium leszögezte, hogy a kormány álláspontja változatlan: elfogadhatatlan és igazságtalan, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai. Ezért a kormány folyamatosan nyomon követi és elemzi az üzemanyagárak alakulását. Azt is megállapították, hogy „a benzin és a gázolaj esetében is teljesül a kormány elvárása”, azaz az üzemanyagárak a szomszédos országok átlagárai alatt vannak. A kormány továbbra is fontosnak tartja az együttműködést az üzemanyagkereskedőkkel, egyszersmind bízik abban, hogy az üzemanyagkereskedők a jövőben is a szomszédos országok átlagának szintjéhez igazítják saját áraikat.