Ami sikerült Karácsonynak, és ami nem

Ami sikerült Karácsonynak, és ami nem

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Nem állja meg a helyét az az állítás, hogy Karácsony Gergely semmit nem valósított meg 2019-es választási ígéreteiből, de az sem, hogy mindenben tartotta magát a saját programjához. A főpolgármester megvalósult és be nem teljesült ígéreteiből szemezgettünk.

A Fidesz fővárosi kampányát látva az a benyomása lehet a választóknak, hogy Karácsony Gergely semmit nem valósított meg 2019-es programjából. Azt pedig még maga a főpolgármester sem állítja, hogy minden ígéretének a végére járt volna, bár valószínűleg egyetlen városvezető sem járna jól egy ilyen, könnyen megcáfolható állítással. Főleg úgy, hogy az ambiciózus fejlesztések gyakran több választási ciklusra vannak méretezve. Ez még kedvező gazdasági helyzetben is igaz – Tarlós Istvánnak szűkebb és bőséges esztendők egyaránt jutottak, mégis számos ígérete maradt a fiókban –, de még inkább az válságos években, amelyekből Karácsony bőven részesült. Pár hónappal a városháza átvétele után kitört a koronavírus-járvány, amelyet energiaválság, Európa-rekorder infláció és kormányzati elvonások követtek.

Szubjektív is lehet, hogy Karácsony számos ígéretéből melyek voltak a legjelentősebbek. Biztos, hogy látványos vállalkozás a Városháza park létrehozása, „Budapest új főtere”, amelyet nem sikerült befejezni. Öt év alatt a tervezés, homlokzatfelújítás, a Városháza passzázs megnyitása és a Merlin színház felújítása valósult meg. Ilyen alapon azonban szimbolikusnak számíthat a régóta elhanyagolt Blaha Lujza tér felújítása is, aminek a befejezését 2018-ban 2019 végére ígérte Tarlós István, de csak a Karácsony-féle vezetés kezdett hozzá, és fejezte be 2022-ben. Sok választó szemében talán inkább az tűnt leginkább szimbolikus vállalásnak, hogy ingyenessé teszik a 14 év alattiak számára a közösségi közlekedést, ami 2021-ben meg is valósult. A szintén ígért közlekedési alapjövedelemnek viszont nyoma sincs, és az sem valósult meg, hogy az éves BKV-bérlet ára napi száz forintnak feleljen meg – bár valamennyit ezzel együtt is csökkent a bérletek ára.

• Mely ígéreteit váltotta be Karácsony, és melyeket nem?
• Melyek azok, amelyekhez éppen csak a választás előtt kezdtek hozzá?
• Miért nehéz a mindenkori főpolgármester-jelölteknek reális ígéreteket tenni?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap május 23-ig kapható 2024/20. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!