Dobrev Klára: Magyar Pétertől olyan szavakat hallunk, amit eddig csak a Fidesz mondott

Dobrev Klára: Magyar Pétertől olyan szavakat hallunk, amit eddig csak a Fidesz mondott

Dobrev Klára (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azt javaslom, az Orbán-rendszer leváltására hajtson mindenki, legalábbis én arra hajtok – erről beszélt Dobrev Klára a Magyar Hang kérdésére egy szerdai, Szigetszentmiklóson tartott fórumot követően. A DK EP-listavezetőjét arról kérdeztük, hogy mit tapasztal, hogy áll a kampányuk, hiszen láthatóan Magyar Péter is intenzíven járja az országot, és hajthat az ő szavazóikra is. Dobrev Klára tapasztalata szerint az emberek bizakodóak, a Fidesz kifejezetten meggyengült. – Elfogyott az emberek tartaléka, nemcsak anyagi, de érzelmi értelemben is. Dráma, ahogy összeomlott ez az ország, úgyhogy nagyon kínos fideszesnek lenni. Nincs olyan fideszes, aki kiáll és büszke rá. Erkölcsi, morális válság is van, a pedofilbotrány után előkerült Sulyok Tamás köztársasági elnök köztörvényes múltja is – fejtette ki.

Dobrev Klára ugyanis egy szerdai sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az államfő korábban még ügyvédként közreműködött Szeged-környéki földterületek külföldi kézre játszásában, „a csongrádi földmaffia tevékenységében”. Az EP-képviselő ígérete szerint az ezzel kapcsolatos dokumentumokat csütörtökön adja át az ügyészségnek. Ugyanakkor Sulyok azt állította, ő mindent törvényesen csinált, és jelezte, hogy bepereli Dobrevet rágalmazás miatt. Utóbbival kapcsolatban a politikus úgy fogalmazott lapunknak: „állok elébe!”. – Azért az árulkodó, mikor azzal a mondattal kezdi Sulyok a magyarázkodását, hogy ő már 10 éve nem ügyvéd. Tudom, hogy 10 éve nem az, mert Orbán rögtön alkotmánybírót csinált belőle, de én arról beszélek, amikor még ügyvéd volt – tette hozzá.

Arra is kitért, a kormánypártiak „papolnak a magyar anyaföldről, közben pedig olyan simlis alakokat neveznek ki köztársasági elnöknek, aki termőföldet játszik át külföldiek kezébe, szóval nem könnyű fideszesnek lenni. Ezért gondolom azt, hogy a mostani EP- és önkormányzati választás alkalom arra, hogy megroppantsuk Orbán rendszerét”. Hogy konkrétan hány százalékra kell csökkennie a Fidesznek ahhoz, hogy a rendszert megroppantnak tekintsék, arra azt mondta, az lesz a lényeg, hogy „milyen lesz a hangulat, hogy elindul-e valami”. Felvetésünkre, hogy ez elég szubjektív kritérium, azzal válaszolt, hogy amikor majd június 10-én, vagyis a választások utáni napon interjút készítünk vele, akkor majd mindannyian fogjuk érezni, hogy ez olyan, mint a lavina. – Én úgy érzékelem, az Orbán-rendszer összeomlása megkezdődött – tette hozzá.

De vajon miért nem a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség mozgat meg akkora tömegeket, mint Magyar Péter? Dobrev Klára szerint Orbán Viktor rendszere akkor fog megbukni, ha a szavazófülkékben mozgatnak meg tömegeket. – Politikusnak lenni sokfajta feladatot jelent. Jelenti nyilvános demonstrációk megtartását, de közösségépítést vagy ajánlásgyűjtést is. Mi vagyunk az egyetlen szociáldemokrata közösség, amely minden megyében tudott listát állítani. Emellett feladatunk az is, hogy koalícióképesek legyünk az ellenzék oldalán annak érdekében, hogy leváltsuk Orbán rendszerét – tette hozzá.

Arról is kérdeztük Dobrev Klárát, hogy a magyar politikai elitnek, köztük a DK-nak, milyen felelőssége van abban, hogy Magyarországon ne történjen a szlovákiai merénylethez hasonló erőszakos eset. – A Fidesz által elkezdett karaktergyilkosság biztos, hogy mérgezi a magyar közéletet. Nagyon kemény politikai csatákat lehet vívni anélkül, hogy emberi mivoltában megbántsák egymást a felek, ezt figyelmébe ajánlom a Fidesznek és Magyar Péternek is. Eddig az a stílus a kormánypártra volt jellemző, hogy „szemkilövetőzzenek” és Apró Antalt emlegessék, az ellenzéki oldalon ilyenek nem hangoztak el, pedig kemény vitáink voltak a Momentummal vagy Márki-Zay Péterrel. Döbbentem tapasztalom, hogy most Magyar Pétertől is olyan szavakat hallunk, amit eddig csak a Fidesz mondott – vélte.

Végül arról is érdeklődtünk, milyen következménye lesz a DK-ban annak, ha a vártnál rosszabb eredményt érnek el a választáson. – Nagyon jó eredményt fogunk elérni. Elégedett pedig akkor leszek, ha sokkal több szavazónk lesz, mint öt éve volt – felelte.

Címkék: Dobrev Klára