Gulyás Gergely az orosz hekkertámadásról: Bizalmas adatok nem kerültek ki

Gulyás Gergely az orosz hekkertámadásról: Bizalmas adatok nem kerültek ki

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő a kormányinfón 2024. április 25-én. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azt látjuk, hogy a helyzet egyre nehezebb, az ukrán hadsereg egyre nehezebben tartja állásait. Kényszersorozás zajlik, és most már Kárpátaljáról is egyre nagyobb számban visznek el ukrán-magyar állampolgárokat. Magyarországról azonban továbbra sem adunk ki menekült státuszú ukránokat –mondta a miniszter – többek közt erről beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Az eseményt Vitályos Eszter kormányszóvivővel közösen tartanak. Vitályos pedig arról számolt be, hogy átadták a MOL Tiszaújvárosi üzemét, melyet 130 millió eurós értékben támogatott az állam. Emellett több óvoda felújításához is biztosított támogatást a kormány. 

Gulyás Gergely már a kormányinfó első perceiben kemény kérdéseket kapott. A 444 újságírója arról faggatta, miért állítja a külügy, hogy hazugság, hogy az orosz hekkerek 2021-ben teljes egészében feltörték a külügy adatforgalmi hálózatait, és bizalmas adatokat szereztek meg.

Gulyás szerint ez azért hazugság, mert bizalmas adatok nem szivárogtak ki – azt ugyanakkor nem tagadta, hogy hekkertámadások érték a külügyet, de ezt mindennapos jelenségnek tartja . A 444 tudósítója emlékeztetett rá: a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat altábornoka állapította meg jelentésében, hogy a külügy különböző hálózatait teljes egészében feltörték, és onnan konzuli levelezéseket, belső információkat loptak el az orosz állam által pénzelt hekkercsoportok, és helyrehozhatatlan károkat okoztak. Gulyás erre többször is megismételte, hogy bizalmas adatok nem szivárogtak ki – legalábbis, őt arról tájékoztatták a külügyi tárcától, hogy nem történt ilyen. Arra is volt magyarázata, hogy a történtek miatt miért nem kérte számon orosz partnereit Szijjártó Péter minisztériuma – Gulyás szerint az amerikai hírszerzés is megfigyelte Angela Merkel német exkancellár mobilját, mégsem kérte számon a német külügy az amerikait.

A miniszter kérdésre válaszolva hozzátette, nem tud róla, hogy a Miniszterelnökség belső hálózataiból adatokat loptak volna hekkerek. Az is kiderült, hogy Gulyás szerint az orosz adatlopási fiaskó ellenére, Szijjártó Péternek nem kellene visszaadnia a Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől kapott Barátságért-érdemrendet.

Az Origo a Szuverenitásvédelmi Hivatal szerdai jelentésére kérdezett rá, melyben az ellenzék külföldi eredetű kampánytámogatásáról ír a Lánczi Tamás vezette, különleges jogokkal felruházott hivatal. Gulyás Gergely szerint azt a jogos kérdést kell feltenni, hogy akiket külföldről fizetnek, hatalomra kerülésük esetén milyen érdeket szolgálnának. A miniszter szerint nem megalapozatlan elképzelés, hogy akár Magyar Péter kaphat majd külföldi támogatást - azt pedig megdöbbentőnek tartja, hogy a füvet fogyasztó  Kovács Gergelyt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnökét a XII. kerületben a teljes baloldal támogatja, annak polgármester-jelölti kampánya során.

Gulyást a Sulyok Tamás államfőt érintő DK-s vádról – külföldi vevőknek ügyvédi segítséggel kijátszott termőföldekről – is kérdezték.  Szerinte a DK-s Dobrev Klára a hamis vádtól sem riad vissza, hogy egy kis népszerűséghez jusson, és inkább őt vádolhatnák bűncselekmény elkövetésével. 

A HVG rámutatott: a Sándor-palota nem azt mondta, hogy Sulyok Tamás nem írta alá a DK által kifogásolt szerződéseket, csupán azt, hogy nem követett el jogsértést. Gulyás szerint nem igaz, hogy az államfő bármilyen törvénysértő szerződést szerkesztett, ellenjegyzett  volna. 

A lap munkatársa arról is érdeklődött, miért terjesztett a közrádióban álhírt Orbán Viktor, amikor Robert Fico merénylőjét baloldali beállítottságúnak nevezte. A támadó ugyanis baloldali és szélsőjobboldali csoportokhoz egyaránt kötődött, és a merénylet előtti években egy szélsőjobbos mozgalomhoz tartozott. Gulyás Gergely szerint nem álhír a férfi baloldalisága, de azt elismerte, hogy a közelmúltban a szélsőjobb felé sodródott. Orbán nyilatkozatát pedig lényegében nem minősítette. 

Az ATV egy hangfelvételt említve felvetette, elképzelhető, hogy Szentkirályi Alexandrát visszalépteti a Fidesz Vitézy Dávid javára? A kancelláriaminiszter úgy fogalmazott: ők fideszes főpolgármestert szeretnének látni Budapest élén, ám hogy ez Szentkirályi maradna, nem tisztázta.

A kormányinfón elhangzott: Magyarország feltételekkel támogatná Ukrajna európai uniós csatlakozását, ám a magyar EU-elnökségnek és Ukrajna csatlakozásának nincs köze egymáshoz. Vagyis, az Orbán-kormány az elnöki státuszt nem használná fel a csatlakozási tárgyalások megakasztására - pedig Brüsszelben ettől tartanak.

Gulyás Gergely a Magyar Nemzet kérdésére - Magyar Péter szerint a magyar ellenzék sem akar háborút -  elismételte az óriásplakátokon látható kormányzati propagandaüzenetet: a baloldal háborúpárti. 

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy Sulyok Tamás államfő meglátogatta Karsai Dániel, ALS-betegségtől szenvedő alkotmányjogászt, aki kitartó jogi harcot folytat az asszisztált eutanázia legalizálásáért. Sulyok látogatásáról a Magyar Hang számolt be elsőként - a kormányinfón résztvevő újságírók pedig arra voltak kíváncsiak, hogy Sulyok látogatása változtat-e a kormány témában mutatott elutasító hozzáállásán. Gulyás Gergely, mint mondta, csak együttérzéséről tudja biztosítani Karsai Dánielt -ha pedig az államfő ígért valamit a halálos beteg jogásznak, azt neki áll hatalmában teljesíteni, nem a kormánynak.

Az Index a jegybank kormányt érő kritikáira kérdezett rá Gulyás Gergelynél. A kancelláriaminiszter szerint az Magyar Nemzeti Bank és a kormány között lehetnek ugyan nézetkülönbségek, de a fontos az, hogy folyamatos párbeszédet tartsanak fent, és ez jelenleg is biztosított.

A KSH szerint 9 százalékkal csökkent a nemzetgazdasági beruházások volumene - mi ennek az oka, kérdezett rá az Economx munkatársa. Gulyás Gergely itt is az orosz-ukrán háború negatív hatásait említette, hozzátéve, hogy a reálbér emelkedése rekordértékű jelenleg.  Ami a kenyér árát illeti, a kancelláriaminiszter szerint itt a feldolgozóipar teszi ki a jelentősebb költséget, ám 200 milliárdos összértékű beruházás jöhet hamarosan ebben a szektorban, ami a miniszter szerint az árakra is jótékony hatással lesz. Gulyás a gazdasái portál kérdésére megerősítette: a magyar kormány nem támogatja a kínai elektromos autókra kivetett kereskedelmi védővámokat- ugyanis a szabadkereskedelemben hisznek.

Az RTL arra emlékeztetett, hogy Magyar Péter  rágalmazás miatt jelentené fel Orbán Viktort, amiért a propagandaplakátokon háborúpártinak, Brüsszel szolgálójának állítják be. – Majd ha lesz humorrovata a Kormányinfónak, akkor erre visszatérünk – Gulyás Gergely csak ennyit mondott a felvetésre.