Vitázók és tüntetők is készülnek a Várkert Bazárba

Vitázók és tüntetők is készülnek a Várkert Bazárba

Demonstrálók a Várkert Bazárnál Budapesten 2019. január 19-én (Fotó: Katona Mariann)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dobrev Klára, Donáth Anna, Vona Gábor, Róna Péter, Toroczkai László és Ungár Péter is ott lesz jövő csütörtökön az állami tévé által szervezett EP-listavezetői vitán a Várkert Bazárban – derült ki a Magyar Hang körkérdéséből, illetve a listavezetők bejegyzéseiből. (Deutsch Tamás, a Fidesz listavezetője már korábban egyértelművé tette részvételét). Ezzel bizonyossá vált, hogy a 11 EP-listát állító párt többsége képviselteti magát a szigorú feltételek mellett meghirdetett rendezvényen.

– Az LMP-Zöldek számára fontos, hogy a lehetséges összes felületen el tudjuk mondani a választóknak, hogy az európai parlamenti választás nem dönti meg az Orbán-kormányt, nem kötelez senkit előrehozott választások kiírására és még az inflációt sem állítja meg. Arról szól, hogy lesz-e Magyarországnak zöld képviselete Brüsszelben és Strasbourgban, arról, hogy lesz-e olyan képviselő, aki elmondhatja, hogy hazánk természeti kincseit nem engedjük kiárusítani sem az ázsiai multiknak, sem a centrum országok felső-középosztályának kényelme érdekében – jelezte érdeklődésünkre az LMP. A Mi Hazánk pedig arról írt, hogy ők nem válogatnak, minden vitán részt vesz Toroczkai László, legyen szó a Partizánról, az ATV-ről vagy a „közmédiáról” és a választók iránti tiszteletlenségnek tartják a vitától való távolmaradást.

A vita helyszínét és feltételeit nem mindenki fogadta ilyen megértően. Magyar Péter, a Tisza Párt listavezetője a Solton tartott fórumán beszélt arról a tévévitával kapcsolatban, hogy „még ahhoz is gyáva a köztelevízió, hogy a saját épületében rendezze meg! A Várkert Bazárban rendezik, ahol a fideszes gyűléseket szokták. Innen is üzenem vezérigazgató úr, hogy nem a tévé elé, hanem a Várkert Bazár elé jelentettünk be tüntetést a vita idejére”. Hozzátette: „Oda várjuk a magyar emberek tízezreit, és ott fogjuk élőben követni ezt az úgynevezett vitát. Ott találkozunk vezérigazgató úr, már ha elmer jönni!”

Az MTVA vezérigazgatója, Papp Dániel kedden küldte el tájékoztatását a résztvevő pártoknak az EP-választás listavezetői vitájához. Erre az állami média – a levelükben foglaltak szerint – úgy állította össze a négy témakört, hogy megnézte az Európai Parlament rendszeres közvélemény-kutatását, és kiválasztotta az európaiak számára legfontosabb témákat. Csakhogy kiderült, az Eurobarometer eredményei nem ugyanazok, mint amit az állami média állított. Ráadásul a vitában fejenként maximum 8 perc juthat a jelölteknek. Magyar Péter később Facebook-bejegyzésében szólította fel a „köz”média vezetőjét, hogy „fejezze be a hazudozást, a hírhamisítást, az uszítást (...) és haladéktalanul kezdjen egyeztetést a pártok képviselőivel egy valódi politikai vita feltételeiről”. Egyúttal arra kérte a meghívott pártok képviselőit, hogy csatlakozzanak a Tisza Párt felhívásához. A többi párt viszont nem ezt tette. A DK ügyvezető alelnöke, Molnár Csaba például azzal vágott vissza: „Hagyjuk már a nyavalygást a vitákról! Nem kibúvókat kell keresni és kifogásokat gyártani, nem a hírhamisító „köztévé” vitájáról kell vitatkozni. Hanem el kell menni az összes vitára és állni kell a sarat. Bátran. Dobrev Klára így tesz”. Donáth Anna úgy fogalmazott: ott lesz a „köztévés” vitán, hogy elmondja a fideszes választóknak: egyedül Orbán Viktornak köszönhető, hogy nem érkeznek az uniós pénzek Magyarországra.

– „Minden vitán örömmel veszek részt! Minden jelöltnek, így Magyar Péternek is ezt kellene tennie, és valószínűleg a választói is ezt várják el tőle, hogy megismerhessék azokat a konkrét programpontokat, elképzeléseket, melyek mentén Magyar politikai közössége képviselni kívánja majd érdekeiket az Európai Parlamentben” – üzente lapunknak Róna Péter, a Jobbik listavezetője. Vona Gábor pártja, a Második Reformkor Párt a közösségi oldalon jelezte: „a vitán részt fogunk venni annak ellenére, hogy sajnálattal látjuk, hogy a korrekt feltételek sem a tartalmi, sem az időbeli kereteket tekintve nem biztosítottak”.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt listavezetője, Le Marietta azt írta a Facebook-oldalán: „jobb, ha az állítólagos viccpárt MKKP mégsem vesz részt ebben a bohózatban”. Jelezték, hogy május 30-án a „köztévé” adásával egy időben, véletlenül épp a Várkert bazár előtt készülnek mikrofonokkal és pódiumokkal, ahol bárki elmondhatja, hogy mit gondol az Európai Unió jövőjéről. A párt ezzel „beint a köztévé politikai Mónika-show-jának”.