Orbán Viktor egyik lányát is figyelhették a kínai hírszerzők

Orbán Viktor egyik lányát is figyelhették a kínai hírszerzők

Fotó: Unsplash/Mika Baumeister

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök egyik lánya, Havasi Bertalan, a miniszterelnök szóvivője és Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója is szerepel azon személyek között, akiket hírszerzői módszerekkel megfigyelhetett, vagy potenciálisan megfigyelendő személyként azonosított egy kínai cég. A Telex.hu által megszerzett lista mintegy 710 magyar nevet tartalmaz, a névsorban politikusok mellett többek között a tudományos élet szereplői mellett gazdasági vezetők, illetve nem közszereplők tűnnek fel, többeknek az adatait is megtalálni.

A portál cikke szerint a 710 magyar is része annak a 2,4 millió személynek világszerte, akiről fontosnak tartották az adatgyűjtést a Shenzhen Zhenhua Data Information Technology kiszivárgott adatbázisa szerint. A cikk alapján azonban nem kizárt, hogy ennél több magyar szereplő is lehet a megfigyeltek között, a kikerült adatbázisnak ugyanis csak egy részét sikerült visszafejteni. A cég kínai állami biztonsági, katonai intézményeknek dolgozik.

A 2018-ban létrehozott, utoljára 2018 októberében frissült adatbázisban a nevek után közösségi profilok és az üzleti adatbázisok linkjei mellett érzékeny adatok szerepelnek: olyanok, mint a születési idő, telefonszám, e-mailcím, lakcím, családi állapot, pártállás. Azt is írják, hogy több személyhez képet is mellékeltek, illetve található egy leírás és megjegyzések, hogy miért lehet érdekes az illető. Úgy tűnik, hogy nem Magyarország állhatott az adatgyűjtés fókuszában, mert a listán szereplők közül többeknél csak a név szerepel – jegyezték meg. Sőt, olyan magyar név is akad a listában, aki már 2018-ban sem volt az élők sorában. Ilyen például Apró Antal – a DK-s EP-képviselő, Dobrev Klára nagyapja –, aki 1994-ben elhunyt.

A közzétett listában szerepel az említetteken kívül számtalan magyar kormánytag: miniszterek, államtitkárok, országgyűlési képviselők, polgármesterek. A politikai életből feltűnik Budai Gyula, Soltész Miklós és Kovács Zoltán államtitkárok, Hiller István, Kunhalmi Ágnes, Molnár Zsolt MSZP-s országgyűlési képviselők. Horváth Csaba zuglói polgármester, Gyöngyösi Márton, a Jobbik Európa parlamenti képviselője. Ángyán József korábbi államtitkár, Békesi László, Hagyó Miklós, Pálinkás József, több nagykövet, Hendrich Balázs volt isztambuli főkonzul, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökég nemrég távozott vezérigazgatója is. A teljes lista itt érhető el.