Orbán Viktor: Lakossági kamatstopot vezetünk be

Orbán Viktor: Lakossági kamatstopot vezetünk be

Orbán Viktor ( Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bejelentés hamarosan – ezt írta szerdán kora délután posztolta közösségi oldalára Orbán Viktor miniszterelnök. További részleteket egyelőre nem közölt. 

Egy órával a beharangozó után Orbán Viktor videóban jelentette be, lakossági kamatstopot vezetnek be. Az Index már ezelőtt úgy értesült, hogy a kormányfő a szerdai kormányülésen hozott, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos gazdasági döntéseket ismerteti. 

A kormányfő a videóban közölte, a legfontosabb kérdés ma az áremelkedés, az infláció kérdése, egész Európa szenved az energiaárak növekedése miatt. A miniszterelnök kifejtette, Magyarország védi a családokat, emelik a minimálbért, a nyugdíjakat, fenntartják a rezsicsökkentés politikáját és rögzített árat vezettek be az üzemanyagok esetében is.

Az infláció érinti a korábban felvett hitelek kamatait is. Lakossági kamatstop jön, október végi szinten rögzítik a jelzáloghitelek kamatait, az intézkedés január elején lép hatályba és az első félév végéig tart. Ez azt jelenti, hogy a februári törlesztőrészlet már alacsonyabb lesz, mint a korábbiak. Mert Magyarországnak előre kell mennie, nem hátra, zárta az új fideszes szlogennel Orbán a rövid, egyperces videót. 

A lakossági hitelek esetében nemrég járt le a tavaly tavasszal bevezetett moratórium, annak fenntartását azok igényelhették, akiknek csökkent a keresetük a járvány alatt. Kérhették továbbá a hosszabbítást a nyugdíjasok, a gyermeket várók, a nevelők és a közfoglalkoztatottak is. Ez a moratórium kiterjed az adósok tőke- és kamatfizetési kötelezettségeire is, tehát a moratórium alatt nem teljesített kamat összegével a későbbiekben sem szabad növelni a tőketartozást. Továbbá a fizetési kötelezettség megindulása után az eredeti törlesztőrészlet nagysága nem is növekedhet.