Orbán Viktor: Magyarország erősebb lesz a járvány után

Orbán Viktor: Magyarország erősebb lesz a járvány után

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt szólal fel a Gazdaság újraindításáról címmel az Országgyűlés idei első ülésén 2021. február 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A járvány miatt idén későbbre halasztották Orbán Viktor hagyományos évértékelő beszédét. Havasi Bertalan az Origo kérdésére felidézte: a beszéd házigazdája minden évben a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület. Az MPEE ilyenkor összehívja a tagjait erre az alkalomra, hiszen ez egy közösségi esemény is. Ebben az évben éppen az esemény közösségi jellege miatt azt kérte az egyesület vezetése, hogy halasszák el a rendezvényt a pandémia utáni időszakra.

Az elhalasztott évértékelő helyett Orbán Viktor az Országgyűlés első tavaszi ülésnapján, hétfőn mérte fel az elmúlt hónapok kormányzati teljesítményét.

– Az elmúlt két hónap, a tavalyi évhez hasonlóan is a koronavírus elleni küzdelemről szólt – fogalmazott Orbán Viktor. – Az elhúzódó járvány miatt némi jártasságra a politikusok is szert tesznek, de ez nem hasonlítható a szakemberekéhez, a döntést azonban mindig a kormány hozza meg. Az emberek a nyári konzultációban egyértelművé tették, hogy a védekezés idején is működnie kell az országnak. A válságkezelésünk következetes, november óta nem változtattunk az intézkedéseken, így sikerült kordában tartani a járványt – hangsúlyozta a miniszterelnök. – Helyesen döntöttünk – tette hozzá.

– A második hullám lefelé tartó szakasza megtorpant, ismét emelkedő tendencia jöhet, szükség van tehát az Országgyűléstől kapott felhatalmazás meghosszabbítására, és a védekezés folytatására. A kormány újra akarja indítani a gazdaságot, erősebben akarunk kijönni a járványból, mint ahogy belementünk. Ennek feltétele a vakcina – mondta Orbán Viktor. – A legfontosabb feladat ezért az, hogy minél több vakcinát kell szerezni. Minden biztonságos vakcina jó nekünk – tette hozzá.

– Ezért vásároltunk orosz és kínai vakcinát is. Előbbiből 1 millió ember oltására elegendő adag érkezik 3 hónap alatt, Kínából 2,5 millió embernek elegendő vakcina érkezik. Mi, magyarok május végéig 3,5 millió emberrel több embert tudunk beoltani, mint a hasonló méretű nyugat-európai országok. Április elejére minden hatvan évnél idősebb regisztrált megkaphatja a védőoltást. Az oltás menti meg az életet és a munkahelyeket – fogalmazott a miniszterelnök.

– A vakcinából nem szabad politikai kérdést csinálni – hangsúlyozta Orbán Viktor. – A szakemberek mellett az emberek véleményére is kíváncsiak, csak olyan korlátozásokat van értelme bevezetni, amit a többség is elfogad – tette hozzá. – A járványnak nincs vége, de az oltással új szakaszba léptünk. A helyzet képlékeny, ezért újra konzultációt indít a kormány, az újranyitásról kérik ki az emberek véleményét – mondta.

A gazdasági helyzet kapcsán Orbán Viktor elmondta, a járvány előtt a magyar gazdaság Európa egyik leggyorsabban fejlődő és legoptimistább gazdasága volt. – A járvány nagyot ütött a magyar gazdaságon, nem rendítette meg, de megállította azt. A kormány védekezésének lényege a munkahelyek megmentése volt. Hitelmoratóriumot vezettek be többek között, ez ötvenezer kis- és középvállalkozást érintett. A kormányfő úgy látja, sokat segített a bértámogatás, illetve a szociális hozzájárulási adó és az iparűzési adó elengedése is –sorolta a miniszterelnök.

A gazdaságvédelmi intézkedések eredményesnek bizonyultak. – 2020 decemberében közel annyian dolgoztak, mint egy évvel korábban, azaz nagyjából 4,5 millió ember – mondta Orbán Viktor. Hozzátette, a munkanélküliek aránya valamivel magasabb, mint a járvány előtt, de ez a harmadik legalacsonyabb az Európai Unióban.

– Ha lesz vakcina, újranyit az ország, és új intézkedéseket vezetnek be – árulta el a miniszterelnök. Ez hét lépésből áll, amelyek egyebek mellett a lakásépítéseket, a bértámogatást, az orvosi béremelést, a 13. havi nyugdíjat, a fiataloknak szóló jövedelemadó-mentességet, és a gyorskölcsönt érintik a legkisebb vállalkozásoknak. Április elsején indul majd az újraindítási terv második lépcsője: jön egy 1500 milliárdos felsőoktatási fejlesztési csomag, de lehet, hogy ez az összeg felmegy 2000 milliárdig.

– A válságkezelés nemzeti jellegű, nem az emberekkel fizetteti meg a válság árát – hangsúlyozta Orbán Viktor.

– Az előttünk álló hónapokban három nagy ügyön dolgoznak majd. Elsőként a tömeges oltási akciót, a konzultáció után fokozatosan kivezetik a korlátozásokat, végül pedig újraindítják a gazdaságot – árulta el Orbán Viktor. – Magyarország erősebb lesz a járvány után, mint előtte volt.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke válaszában elmondta, nem tudtuk meg, hogyan kívánja a kormány újraindítani a gazdaságot. – Egyelőre úgy tűnik, ön döntésképtelen, ezért indít nemzeti konzultáció – fogalmazott. Az oltáshoz nem lehet előnyt kapcsolni, és nem kerülhet senki sem hátrányba azért, mert nem akarja kínai vakcinával beoltatni magukat – tette hozzá.

– Ami zajlik, az emberkísérlet és zsarolás. Csakhogy ez itt nem Oroszország vagy Kína, hanem egy EU-s ország – mondta Jakab Péter. – Nem lehetne, hogy egyszer az életben nem megzsarolja, hanem partnerként kezeli a magyar embereket – tette fel a kérdést. Hozzátette, az ellenzék megadta a kormánynak a felhatalmazást, amit elsősorban a korlátlan hatalom kiterjesztésére és lopásra használta fel. A gazdaságvédelmi alapban volt kellő pénz minden munkahely megmentésére. – Történelmi bűn, hogy az ország megmentésére helyett saját magát mentette – mondta Jakab Péter Orbán Viktornak.

– A magyar emberek vissza akarják kapni az életüket, és nem konzultációt – fogalmazott. Hozzátette, a „fél ország az önöké, de úgy látszik az egész kell, de nem adjuk”, nincs az a pénz, ami megmentheti Orbán Viktort a kormányváltástól.

Gyurcsány Ferenc válaszában hangsúlyozta, az alapkérdés egyszerű, arra kell biztatnunk a honfitársainkat, hogy oltsák be magukat. – Az ellenzék elővigyázatos, nem azt akarja, hogy ne oltassunk. A kormány ezért nem jár el tisztességesen, amikor oltásellenességgel vádolja az ellenzéket.

A gazdaságvédelemről szólva a DK elnöke elmondta, az ország régen volt akkora bizonytalanságban, mint mostanában. Egyes szektorok képviselői nem látják azt az optimizmust, amiről Orbán Viktor beszélt. A kormány érzéketlen és csak a sajátjaira vigyáz, és a saját világát építi – tette hozzá Gyurcsány Ferenc. – Nincs még egy olyan európai ország, ami ilyen keveset adott volna a munkahelyek megóvására.

– Mi lesz az egyetemi modellváltás vége – kérdezte a DK elnöke. – Ez valójában a nemzet meglopása. A hatalom tart a szellemi sokszínűségtől, ezért akarják felszámolni az egyetemi autonómiát. Ez nem csak hazafiatlan, de a szellemi felemelkedés elárulása – fogalmazott.

– Zavarja a kormányt, hogy az ellenzék egységesen lép fel, és így alternatívát kínál a választóknak – mondta Gyurcsány Ferenc. – Az ellenzéki kampányban mindent rá, Gyurcsány Ferencre fog kenni majd a kormány, anyagyilkos, részeges, szemkilövető, és sok egyéb lesz – fogalmazott. Ezzel szemben ő mélyebb gondolkodást javasol. – A kormánynak úgy kellene tekintenie az országra, hogy abban felnőtt, velük egyenrangú polgárok laknak – javasolta a DK elnöke.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke hangsúlyozta, a járvány miatt az életünkbe költözött a félelem. – Akinek ilyen gazdag családja van, mint önnek, az nyilván nem érti ezt – üzent Orbán Viktornak Schmuck Erzsébet. – Az elmúlt egy évben a legnagyobb bajba került embereknek a kormány semmilyen segítséget nem adott.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke szerint a kormány tavalyi teljesítménye szánalmas képet mutat. A politikus rámutatott, nagyon sokan halnak meg a járványban Magyarországon, hozzátéve, hogy ősszel túl később lépett a kormány, és még novemberben 20 ezer ember előtt tartottak focimeccset. – Minden élet számít, vagy csak az ön beteges hobbija – kérdezte Szabó Tímea.

A gazdasági teljesítményről szólva a Párbeszéd politikusa elmondta, az adatok egészen más képet festenek, mint amiről Orbán Viktor beszélt. – Fontosabb a saját sleppjének beteges vadászkiállítása, mint 70 ezer ember egészségügyi ellátása, valóban minden élet számít – folytatta kérdéseit Szabó Tímea. – Nem riadnak vissza semmitől, folyamatosan lopnak – tette hozzá.

Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke hangsúlyozta, bárcsak a nyáron is az emberek életének megmentése lebegett volna a szemük előtt, akkor talán nem halt volna meg ennyi ember. – A kormány bebizonyította, hogy nem minden ember számít, csak a kiváltságosok – mondta Tóth Bertalan. Hozzátette, hogy Orbán Viktor folyamatosan elhárította magáról a felelősséget. – Miniszterelnök úr, ön bizalom és felelősség tekintetében is elbukott – fogalmazott.

A kormány nem kapott felhatalmazást az egyetemi autonómia felszámolására, a Klubrádió elhallgattatására, és az önkormányzatok kivéreztetésére – fogalmazott Tóth Bertalan. A politikus a gazdaságvédelmi intézkedések kapcsán felidézte, hogy még Matolcsy György jegybankelnök szerint sem teljesített jól a kormány a munkahelyek megőrzésében.

– Az oltási bizonytalanságért is a kormány a felelős, mert folyamatosan hibázik, nem kommunikál átláthatóan, ezért akarják kevesen beoltani magukat – mondta Tóth Bertalan.

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője megköszönte a kormány munkáját. – Szívesen fogadunk kritikát olyanoktól, akik sikeresen kezeltek járványhelyzetet, de az ellenzéki pártok eddig mindig kudarcot vallottak – tette hozzá. – A hitelesség kérdésében nem állnak túl jól az ellenzéki pártok, a magyar emberek azonban tudják, hogy a Fidesz-KDNP-re mindig mindenki számíthat – fogalmazott, majd hozzátette, szerénységre van szükség.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője visszautasította a vádat, hogy a kormány nem tesz semmit a válságban, majd felsorolta az Orbán Viktor által korábban elmondottakat. – A felszólalásaik alapján az ellenzék nincs túl jó állapotban – fogalmazott. Ezt követően Gyurcsány Ferenchez fordult, akiről azt mondta, a kormánynak az lenne a legjobb, ha a DK elnöke eltűnne a közéletből. – Ön hazudott és rátámadt a saját népére. Mi nem Ön vagyunk, nem tudjuk az ellenkezőjét mondani annak, ami történt – fogalmazott Kocsis Máté. Az ellenzék politikai kultúrája a gyűlölködésre és a hazugságra épül, az ellenzék kétszínű – tette hozzá.

Orbán Viktor viszonválaszában hangsúlyozta, hogy az oltás az egyetlen esélyük, visszautasítja az oltásellenes agitációt, és azt is, hogy lekezelően beszéljen az ellenzék a nemzeti konzultáción résztvevő embereket. – Vannak akik jobban bíznak másokban, mint a saját fajtájukban – fogalmazott Orbán Viktor. – Nem járvány idején kell a Washington és Brüsszel iránti szimpátiájukat bizonygatni – üzente az ellenzéknek.

– Magyarországon minden élet, különösképpen minden magyar élet számít – mondta Orbán Viktor. Hozzátette, nem csak a nemzeti konzervatív vállalkozók kapnak támogatások, de az ellenzék „vörösbárók” is. A halálozási arány kapcsán elmondta, hogy Magyarországon az előző öt év átlagához képest 9 százalékkal haltak meg többen, ebben a tekintetben öt ország áll előttünk az EU-ban, fejtette ki a miniszterelnök, de azt nem részletezte, hogy ez vajon sikernek számít-e.

– Magyarország gazdasági teljesítménye megsüvegelendő – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette, az ellenzék segélyt akar adni az embereknek, a kormány ellenben munkát, a számok azt mutatják, hogy „jól is tesszük ezt”. A közmunka korlátlanul rendelkezésre áll, senki nem marad munka nélkül – vonta le a tanulságot a miniszterelnök.

Az önkormányzat kivéreztetése kapcsán Orbán Viktor részletezte, hogy Budapest mekkora támogatást kapott az elmúlt időszakban. – Egy erős országhoz erős főváros kell, és ezért a fővárost támogatni kell – hangsúlyozta a miniszterelnök. Hozzátette, a jövőben a vidéki régiók a jövőben nagyobb arányban kapnak majd támogatást, mint Budapest.

Ezt követően a miniszterelnök Jakab Péter, illetve Gyurcsány Ferenc korábbi kijelentései alapján igyekezett bizonyítani az ellenzéki ellentmondásos, „kétszínű” kommunikációját. – Van tovább, de lejjebb, barátaim nincsen – utalt az ellenzékre zárásként Orbán Viktor.

Az Országgyűlés ma kezdte meg idei első ülését. Az ülésszak három közelmúltban elhunyt országgyűlési képviselőre, Szabó Ferencre (Fidesz), Tímár Györgyre (FKGP) és Pánczél Gyulára (MDF) történő emlékezéssel kezdődött. A képviselők napközben a kormány tagjait interpellálhatják, kedden pedig a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbításáról tárgyalhatnak.