Indul az újabb parlamenti szezon

Indul az újabb parlamenti szezon

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Orbán Viktor miniszterelnök, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (középen j-b) szavaz az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. december 15-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A téli leállás után hétfőn újraindul a parlament és megkezdődik az Országgyűlés tavaszi ülésszaka.

Az első ülés általában miniszterelnöki beszéddel szokott indulni és habár az előzetesen kiadott napirendben még nem szerepelt a kormányfő neve, Orbán Viktor várhatóan fel fog szólalni. (Korábban erről írt a Népszava is.) Ilyenkor – függően attól, hogy a miniszterelnök milyen hosszan beszél – az ellenzéki pártok frakcióinak vezetői reagálhatnak, vagyis ez azon ritka alkalmak egyike, amikor szemtől-szembeni vita alakulhat ki.

Az ülésnapon lesz még lehetőségük a pártoknak interpelláció formájában kérdéseket feltenni a kormány tagjainak, illetve az úgynevezett azonnali kérdések órájában a miniszterelnököt is kérdezhetik ismét csak szemtől-szemben. Ez attól függ, hogy Orbán Viktor bent lesz-e ebben az időszakban az ülésteremben, hiszen „halaszthatatlan közfeladat” ellátására hivatkozva akár három egymást követő alkalommal is kihagyhatja a csörte lehetőségét.

Kedden az Országgyűlés elé kerül az a jogszabály is, amely újabb kilencven nappal meghosszabbítaná a veszélyhelyzetet, így az eddig meghozott kormányzati intézkedések – úgy mint az este nyolc órakor kezdődő kijárási tilalom – érvényben tudnának maradni. A rendkívüli jogrenddel folytatódna az is, hogy a kormány rendeletek útján határoz meg szabályokat. Érdekesség, hogy a jogszabály szövegében a következő mondat is szerepel: „Az Országgyűlés a javaslat hatálybalépéséig megalkotott, rendkívüli intézkedéseket tartalmazó kormányrendeleteket megerősíti, ezáltal az Országgyűlés politikailag elismeri a Kormány eddigi, a járvány megakadályozására tett lépéseit”.

Egyelőre csak megvitatják a képviselők az eléjük került jogszabályt, dönteni később fognak.