Orbán Viktor visszatér Budapestre, Magyar Péter zászlót bont – ez lesz a program a nemzeti ünnepen

Orbán Viktor visszatér Budapestre, Magyar Péter zászlót bont – ez lesz a program a nemzeti ünnepen

A Magyar Nemzeti Múzeum klasszicista stílusú épülete a VIII. kerületi Múzeum körúton. (MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz táborát elbizonytalanító kegyelmi botrány és a közelgő választás is szerepet játszhat abban, hogy Orbán Viktor egy év kihagyás után visszatér Budapestre, hogy a Nemzeti Múzeum előtt beszéljen március 15-én 10:30-kor. A miniszterelnök egyébként tavaly ilyenkor Kiskőrösön ünnepelt, a közönség soraiba csak a meghívott vendégeket engedték be, újságírókat nem. Orbán Viktor tavaly október 23-án is elhagyta a fővárost, akkor Veszprémbe ment, ahol szintén a sajtó kizárásával beszélt a magyar géniuszról és gúnyolta Brüsszelt. 

Ami az ellenzéket illeti, március 15-re sorban jelentették be a pártok és szervezetek a saját eseményeiket. Nagy érdeklődésre tarthat Magyar Péter zászlóbontása: 15 órára az Operaház elé, az Andrássy útra hívja az embereket Varga Judit exférje, aki a kegyelmi botrány kirobbanásakor szállt ki a NER-ből. Az utóbbi időkben adott interjúiban többször is utalt arra, hogy március 15-én akár egy új párt indulását is bejelentheti. Magyar Péter Rogán Antaltól és Kubatov Gábortól is azt kérte sms-ben, hogy ne küldjenek szervezett huligánokat a tüntetésére. Az RTL-nek még csütörtökön reagált arra, hogy addig még viszonylag kevesen, 2500-an jelezték vissza a Facebookon, hogy biztosan ott lesznek a rendezvényen. Magyar szerint ma olyan a hangulat és olyan közállapotok uralkodnak az országban, hogy sokan nem merik bejelölni a Facebookon, hogy részt vesznek egy ilyen eseményen, de ő biztos abban a visszajelzések alapján, hogy sok-sok ezren lesznek, „talán a legtöbben” az ünnepen. Péntek reggel arról posztolt a NER-ből kiugrott jogász, hogy a színpad már épül.

A Jobbik és az LMP már délelőtt 10 órakor egy időben, de egymástól függetlenül, tartja megemlékezését. A Jobbik a Batthyány örökmécsesnél, az LMP a II. kerületi Gábor Áron-emlékműnél emlékezik meg és helyez el koszorút. „Magyarország szabadságra megy” címmel a napokban válságon átesett Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Tanítanék Mozgalom 14 órakor a Szabadság hídon, Karácsony Gergely főpolgármester és négy civil szervezet pedig 17 órakor, a Szabad Sajtó útján tartja rendezvényét. Ehhez csatlakozik majd az MSZP és a Párbeszéd is. Előtte még Magyar Péter rendezvényével egy időben, 15 órakor a Mi Hazánk a Pilvax közben tartja megemlékezését.