Orvosi kamara: Csak az elhivatottság biztosítja a karácsonyi ügyeletet

Orvosi kamara: Csak az elhivatottság biztosítja a karácsonyi ügyeletet

Védőfelszerelést viselő orvosok vizitelnek a fővárosi Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályán 2021. április 1-jén (Fotó: MTI/Balogh Zoltán) Képünk illusztráció.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

Az ügyeleti ellátás nagyon törékennyé vált erre a karácsonyra, csak az orvosok önkéntes elhatározásából működnek még a kórházak – fogalmaz friss közleményében a Magyar Orvosi Kamara (MOK)

„Az év eleji törvénymódosítás (az egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetése és az orvosbér-emelés – a szerk.) hatására az ügyeletes orvosok még a hétköznapi bérüket sem kapják meg a megterhelő éjszakai és hétvégi ügyelet idejére. Csupán az óradíj 70%-a garantált, ami még munkaszüneti vagy ünnepnapon is csak 80-90%-ra megy fel. Egy fiatal kolléga esetében ez 1300 forintos nettó órabért jelent” – írja közleményében a MOK.

Az orvosi kamara szerint emiatt értelemszerűen egyre nehezebb ügyeletes orvost találni, „egyre kevesebben, egyre többet és fáradtabban dolgoznak”. A MOK szerint az ügyeleti díjak rendezésének halogatása a biztonságos betegellátást már most is veszélyezteti. Ahhoz, hogy az állami egészségügy kiszámítható és választható pálya legyen a kollégák számára, fontos a díjazás rendezése, az ügyeleti rendszer stabilizálása – tették hozzá.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely még augusztus végén a Magyar Hang érdeklődésére azt mondta: új előterjesztés készül az orvosok ügyeleti díjazásáról, ám a törvényjavaslat azóta sem látott napvilágot.