Orvosi kamara: Már vannak olyan kórházak, ahol felmérik a koronavírusos betegek életkilátásait

Orvosi kamara: Már vannak olyan kórházak, ahol felmérik a koronavírusos betegek életkilátásait

Orvos és ápolók beteget látnak el a Jósa András Oktatókórház COVID-intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már most vannak olyan kórházak, ahol külön csapat méri fel a koronavírusos betegek életkilátásait, vagyis azt, hogy kik azok, akik mindenképpen kapjanak intenzíves ellátást, mert nagyobb az esélyük a túlélésre – erről a Magyar Orvosi Kamara (MOK) etikai kollégiumának vezetője, Hegedűs Zsolt beszélt az RTL Híradójának.

Szerinte eljött az idő, hogy a kórházakban használják a 32 oldalas etikai ajánlást, amelyet a kamara még tavaly áprilisban, a koronavírus-járvány első hulláma idején dolgozott ki, kifejezetten azért, hogy váratlan helyzetekre is iránymutatást adjon az egészségügyi dolgozóknak.

A riport szerint ilyen helyzet lehet az, ha választani kell a betegek között, írja a Hvg.hu. Hegedűs Zsolt azt is elárulta, belső információikkal rendelkeznek arról, hogy vannak olyan kórházak, ahol már használják az irányelveiket. Mint megírtuk, egy lapunknak nyilatkozó orvos is arról beszélt, egyre többször kényszerülnek választásra, kit kapcsoljanak le a lélegeztetőgépről.

Hegedűs elmondása szerint egy triázs-csapat méri fel az ellátandó betegek életkilátásait, illetve azt, hogy kik legyenek azok, akik mindenképp kapjanak intenzív ellátást, ha az állapotuk romlik. Hozzátette, gyakran nem a korosabb emberek vannak rossz állapotban.

Hegedűs szerint van, ahol már megtelt az intenzív osztály, de a legnagyobb kérdés, hogy lesz-e elég orvos és ápoló. A legfrissebb adatok szerint már 911 beteg szorul lélegeztetőgépre.

A kórházak telítettségével kapcsolatban a Hvg.hu megkereste az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ) is azzal a kérdéssel, mennyire jellemző az, hogy választani kell a betegek között, hogy ki kerüljön lélegeztetőgépre és ki kerüljön le róla.

Az OFKŐ azt közölte, hogy a kórházakban továbbra is jut minden arra rászorulónak megfelelő kórházi ellátás és lélegeztetőgép. Az orvosok semmilyen szempontú szelektálására nem kényszerülnek, az ennek ellenkezőjét állító híresztelések megalapozatlanok.