Orvosi kongresszus: lassan szükség lesz a MOK etikai ajánlásának használatára arról, kiket mentsenek

Orvosi kongresszus: lassan szükség lesz a MOK etikai ajánlásának használatára arról, kiket mentsenek

Védőruházatot viselő egészségügyi alkalmazott koronavírussal fertőzött betegeket ápol (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Massimo Percossi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Már soha nem lesz még egyszer olyan sem az ellátórendszer, sem a társadalom, mint Vuhan előtt – fogalmazott a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság (MSOTKE) csütörtöki, online kongresszusán Berényi Tamás, a társaság elnökségi tagja.

A Medicalonline beszámolója szerint az eseményen Lovas András, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztályának vezetője elárulta, az egészségügyi ellátó rendszer már túlcsordult. Kijelentésével a Magyar Orvosi Kamara (MOK) etikai ajánlására reagált, amely részletes útmutatást ad az orvosoknak arra az esetre, ha a koronavírusos betegek ellátásával – erőforrások hiányában – már nem tud megbirkózni a rendszer. 

– Az intézményekben rendelkezésre álló 1000 intenzív terápiás ágy 60-70 százaléka volt foglalt januárban, normál ellátás mellett. A rendelkezésre álló személyzet legfeljebb kétezer intenzív ellátásra szoruló beteget tud ellátni, ám a kórházi kezelésre szoruló Covid-19 betegek száma exponenciálisan nő – mondta Lovas. Hozzátette, már most vannak olyan osztályok, ahol alkalmazni kellene a MOK ajánlását.

Hegedűs Zsolt, a MOK Etikai Kollégiumának elnöke hangsúlyozta, az ajánlás elkészítésével nem a félelemkeltés volt a céljuk. Kifejtette, Magyarországon a járvány első hullámában nem haladták meg az ellátási igények a kapacitásokat, ugyanakkor az olasz, vagy német példák nyomán már tavasszal a legjobbat remélve, de a legrosszabbra felkészülve írták meg a kódexet. Az útmutatás abban segít, hogy a súlyos, morális terhet okozó választás terhét levéve az egyes orvosok válláról, széles körben elfogadott, etikai szempontok szerint megfogalmazott elvek mentén történhessen az ellátás, és születhessenek meg a szükséges döntések.

– Orvosi szempontból a jobban védhető életet kell előnyben részesíteni, a lehető legtöbb emberélet megmentése a cél – ismertette a részleteket Hegedűs Zsolt. Hozzátette: priorizálni kell azokat a betegeket, akik a megfelelő terápia mellett nagyobb valószínűséggel gyógyulnak meg, szemben azokkal, akiknek erre kevesebb az esélyük.

Pápai György, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) orvosigazgatójának beszámolójából kiderült, már a negyedleges ellátó helyekre szállítják a mentők a Covid-os betegeket. Hozzátette, az OMSZ soraiból eddig egy mentős vesztette életét a Covid-19 miatt, jelenleg 81 mentő van távol a munkától a betegség okán, amely szám viszont nem éri el a teljes állomány egy százalékát.