MOK-titkár: Ha nem lassul a járvány, heteken belül bekövetkezhet a tavaszi olasz helyzethez hasonló

MOK-titkár: Ha nem lassul a járvány, heteken belül bekövetkezhet a tavaszi olasz helyzethez hasonló

Egy magyar ápolónő védőfelszerelésben egy beteg pulzusát méri a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent János Kórházban (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A baj akkora, hogy szerintem záros határidőn belül a kontakttá válás már nem lesz kizáró ok a munkából és enyhe covidos tünetekkel is elvárják majd az egészségügyiektől, hogy menjenek be dolgozni. Egyszerűen azért, mert különben nem lesz, aki ellátja a betegeket – erről beszélt a Népszavának adott interjújában Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára.

Szerinte a legnagyobb hiány intenzíves szakápolókból van, vagyis éppen azokból, „akik a legsúlyosabb állapotú betegeket képesek monitorozni, ápolni és a váratlan helyzetekben megfelelően reagálni”. Úgy vélte, a baj az, hogy jelenleg még azokban a nagyobb központokban is zajlik a normál, akár elektív, potenciálisan halasztható betegellátás, ahol azokra a covidellátás mellett már nincs elegendő kapacitás, és olyan sok a tünetmentes fertőzött, hogy „nagy luxus minden egyes nem feltétlenül szükséges orvos-beteg találkozás”.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány ígéri, a rendszer telítődésével arányosan fokozatosan nyitják az újabb ellátóhelyeket, Svéd úgy fogalmazott: ez a semminél nyilván jobb, de ez az újabb ellátóhelyek nem ugyanolyan feltételeket kínálnak a betegeknek, mint az eredetileg is fertőző betegek kezelésére kialakított és felszerelt intézmények.

A kérdésre, hogy várható-e olyan tragikus helyzet, mint például az első hullám idején Olaszországban, azt mondta, a korrekt válaszhoz nincs elég adata. – De ha a járvány növekedési ütemét nem sikerül a kormánynak szigorú intézkedésekkel lassítania, akkor nem hónapokon, hanem inkább heteken belül bekövetkezhet a tavaszi olasz helyzethez hasonló – mondta. Arra is kitért, már rég nincs elegendő infektológus, pulmonológus, belgyógyász arra, hogy ilyen mennyiségű fertőző beteget ellássanak, sokszorosuk hiányzik a rendszerből.

És hogy mit kéne tenni a járványgörbe laposításáért? Svéd szerint csökkenteni kellene a fizikai kontaktusokat. – Fölfogtuk, hogy a kormány nem kívánja a tavaszihoz hasonló módon lezárni az országot. De a tavaszi állapot és a mostani helyzet között még nagyon sok fokozat van (...). Például nagy rendezvényeken, focimeccseken már nem kellene tömegeknek közös szotyolázásra, kiabálásra összeverődniük – jegyezte meg.