Ötezer budapestit ingyen letesztelnek még karácsony előtt

Ötezer budapestit ingyen letesztelnek még karácsony előtt

Egy egyetemi hallgató mintát cseppent az antigén gyorsteszt paneljére a győrszentiváni Hungaro-Dalton Pedagógiai Innovációs Egyesület Égig Érő Fa Kétnyelvű Montessori Óvodában 2020. december 1-jén (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábban megvásárolt 100 ezer antigén gyorstesztből ötezret közvetlenül a budapestiek tesztelésére fordít a főváros. Regisztrálni kell előzetesen az ingyenes, még karácsonyi előtti szűrésre.

Nagyjából egy héttel ezelőtt érkezett meg a fővárosi városházára a korábban már bejelentett 100 ezer darab antigén gyorsteszt. Ezek felét lakosságarányosan átadták a 23 kerületnek, a fennmaradó részből pedig lehetőséget biztosítanak a szűrésre a nélkülözhetetlen városi közszolgáltató cégek dolgozói számára.

A Főpolgármesteri Hivatal most azt közölte, hogy ezen felül ötezer darabot a fővárosiak közvetlen szűrésére különítettek el. Négy budapesti helyszínen – a belvárosi Városháza parkban, a Széna téren, a Keleti pályaudvarnál és az Etele téri metrókijáratnál – szerveznek ingyenes, önkéntes szűrést december 19-23. között. A tesztelésre regisztrálni kell egy előregisztrációs oldalon, ahol a részleteket is meg lehet tudni. Az első ötezer budapesti lakcímkártyával rendelkező, 18 évesnél idősebb jelentkező vehet részt a tesztelésben, amelynek eredménye 30 percen belül meg is van.

A főváros leszögezte, hogy mivel gyorstesztről van szó, a negatív teszteredmény önmagában nem adhat teljes biztonságot. Ugyanakkor a pozitív tesztet produkálók karanténba vonulásával megállítható esetükben a továbbfertőzés, illetve időben megkezdődhet a gyógykezelésük.

– Budapestnek általános, mindenkire kiterjedő tesztelésre sajnos sem kapacitása, sem forrásai nincsenek. Magyarország kormánya azonban megtehetné – közölte Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-posztjában.