Palkovics: ősz végéig kapják meg a napelemes nyertesek a támogatói okiratot

Palkovics: ősz végéig kapják meg a napelemes nyertesek a támogatói okiratot

Napelemek a háztetőn. Képünk csak illusztráció! (Fotó: Pxhere.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Előreláthatólag 2022 ősz végéig kapják meg a kedvező bírálatban részesült napelempályázók a támogatói okiratot – írta Palkovics László technológiai és ipari miniszter Harangozó Tamás MSZP-s képviselő kérdésére arról, hogy mikor utalják a nyerteseknek az uniós pénzt.

A tárcavezető még azt is hozzátette, hogy a lakossági napelem-pályázat első ütemében rekordmennyiségű, több mint 43 ezer támogatási kérelem érkezett, és ezek feldolgozása tart az ősz végéig.

Mint megírtuk, a kormány még a választások előtt kihirdette annak a százszázalékos támogatású energetikai korszerűsítési pályázatnak az eredményét, melynek keretében lakóházak tetejére szerelhető napelemekhez is lehetett állami támogatást nyerni. 

A márciusban bejelentett eredmény szerint minden, a feltételeknek megfelelt pályázó nyert, ám a 30 napos elbírálási idő helyett csak augusztusban kezdték a támogatói okiratokat kézbesíteni, így a regisztrált kivitelezők csak mostanában indíthatják az engedélyezési folyamatot, és kezdhetik meg a kivitelezést. Ez nagy késedelmet jelent, különösen annak fényében, hogy a pályázók 8-9 hónappal korábban kértek árajánlatot a kivitelezőiktől, azóta pedig jelentősen emelkedtek az árak.

Ráadásul a rezsicsökkentés részbeni eltörlése miatt jelentősen emelkedett a napelemes rendszerek iránti igény, miközben egyre kevesebb cég vállalkozik pályázati napelemes rendszer telepítésére.