Pályázatok helyett a készpénzt szeretik a napelemes cégek

Pályázatok helyett a készpénzt szeretik a napelemes cégek

Elektromos áramot termelő napelem-táblákkal fölszerelt családi ház Solymáron (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Nagy felzúdulást keltett a lakosság körében a rezsicsökkentés szabályainak drasztikus átalakítása. Nagyon sok család bizonytalanságban van, vajon mennyi lesz az őszi–téli villany-, illetve gázszámlája. A várható költségek csökkentésére többféle megoldást is ajánlanak. Akinek van cserépkályhája, kandallója, esetleg szilárd tüzelésű kazánja, az gondolkodhat fatüzelésben, bár ebben az esetben is gond, hogy a frissen beszerzett nedves fa hőleadási képessége alacsony, illetve hogy hosszabb idejű alkalmazása káros lehet például a cserépkályhára.

A másik megoldás a háztetőre telepített napelem. A korábbi, rezsicsökkentett áraknál ennek a beruházásnak a megtérülése 10–12 év volt, a jelenlegi, egekbe szökött energiaáraknál azonban jóval rövidebb, akár 6–8 év is lehet. Napelem telepítésére már korábban is lehetőség nyílt az otthonteremtési támogatás keretében: a beruházás 50 százalékát állami pénzből lehetett megpályázni. A tavaly ősszel indult, százszázalékos támogatású energetikai korszerűsítési pályázat segítségével elvileg a teljes beruházást állami pénzből finanszírozhatják azok a családok, amelyekben fejenként 4,85 millió forintnál alacsonyabb volt 2020-ban az egy főre jutó jövedelem.

• Mikor és mennyit lehet nyerni a pályázaton?
• Ki készíti el a pályázatot?
• Mire elég a szokásos méretű napelemrendszer a háztetőn?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 12-én megjelent, 2022/33. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!