„Pánikrendeletek helyett a valódi problémákkal kellene foglalkozni”

„Pánikrendeletek helyett a valódi problémákkal kellene foglalkozni”

Ismert civilek tartanak tüntetést pénteken (Fotó: Pottyondy Edina / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A fő probléma, hogy miközben fékevesztett lelkesedéssel követeljük a magyar gyerekek megszületését, addig a jövőjük, biztonságuk és egészségük érdekében nem hozunk rendszerszintű változtatásokat, fejlesztéseket – erről beszélt megkeresésünkre Szirmai Gergely. Mások mellett ő is aláírta azt a kezdeményezést, amelyet a péntekre tüntetést szervező Pottyondy Edina és Osváth Zsolt hoztak nyilvánosságra. Az eseményen olyan ismert emberek szólalnak majd fel a gyermekvédelem ügyében tapasztalt visszásságok ellen, mint Pottyondy, Osváth, Nagy Ádám, Tapasztó Orsi és Azahriah. A kezdeményezés egyértelműen Novák Katalin kegyelmi ügyére reagál. Két hete derült ki, hogy az államfő tavaly kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon volt igazgató-helyettesét. K. Endrét azért ítélték el jogerősen, mert a pedofíliáért elítélt igazgatót próbálta segíteni az ügyek eltussolásában. A volt igazgató-helyettes utólag is tagadja bűnösségét, de a Kúria helybenhagyta az ítéletet.

A Pottyondy Edináék által közzétett felhívásban többek között az szerepelt: „Oldalaktól függetlenül fontosnak tartjuk, hogy civil emberként felemeljük a hangunkat az áldozatok védelme, az átláthatóság, az emberi tisztesség és az őszinte társadalmi párbeszéd érdekében. Elkeseredettek vagyunk. Az elmúlt napok történései arra sarkalltak minket, hogy együtt lépjünk ki az online térből. Nagyon nincs rendben, hogy a magyar közélet uszításból, gyűlöletkeltésből, karaktergyilkosságokból áll. És ha ez nem lenne elég kiábrándító, az is kiderült, hogy a pápalátogatás ürügyén szabadon engedtek egy embert, aki aktív segítője volt egy gyermekbántalmazó erőszaktevőnek. Elnöki kegyelemmel szabadult, erkölcsi bizonyítványt kap, bármikor újra gyerekek közelében dolgozhat.”

Csütörtökön kiderült, száz újabb híresség is az ügy mellé állt. Olyanok vannak közöttük, mint Till Attila, Csobot Adél, D. Tóth Kriszta, Mácsai Pál, Nagy Ervin, Náray Tamás, Istenes Bence vagy Ábel Anita. Többeket is megkerestünk, érdeklődve, miért álltak a demonstráció mellé, és milyen problémákat tapasztalnak a gyermekvédelmet illetően.

Szirmai Gergely: Nem mondvacsinált rendeletekre van szükség

Szirmai Gergelyt a Hollywoodi Hírügynökség Youtube-csatorna tette ismertté. 2011 óta közöl videós filmkritikákat, jelenleg pedig 428 ezer feliratkozóval rendelkezik. Szirmai lapunknak kifejette: „Politikai trendekből lopott mondvacsinált pánikrendeletek helyett a konkrét, mérhető és tetten érhető problémák kezelésére kell fókuszálnunk”.

Ezek között említette az egészségügy rendbetételét és fejlesztését említette, illetve az ő kiemelt fontosságú témáját: az oktatás fejlesztését és dolgozóinak megfelelő támogatását. Rettenetes, földöntúli szörnyűség – jegyezte meg ironikusan –, ha a gyerek egy melegpárról olvas egy könyvben, de sokkal fontosabbnak tartja, hogy legyen helye, lehetősége és módja a minőségi oktatás megszerzésére, megfelelően ellátott tanári gárda keze alatt. A videóit egyébként rengeteg fiatal hallgatja, befolyásolja a véleményüket. Arra a kérdésre, hogy szoktak-e lenni olyan találkozói, foglalkozásai velük, amelyek rámutatnak az oktatásfejlesztés égető problémáira, azt válaszolta: – Az én fiataljaim rendre azért jönnek hozzám Twitchre, hogy egy adott témát kibeszéljünk. A „smart stream”-jeimben olyan témák merülnek fel, mint az amerikai választások, az Izrael-Hamász-háború vagy akár a magyar kultúrtörténelem, de esküszöm, lassan külön adást fogok tartani arról, hogyan kell adózni. Ami vicces, de nyilván nem elégséges az én felszínes tudásom ezekhez – mondta Szirmai Gergely. Mindez tehát rávilágít arra a sok évtizedes problémára, hogy a gyerekek igenis foglalkoznak hasonló témákkal, órai keretek között viszont alig van lehetőség bármi ilyesmit megvitatni.

Nyáry Luca: A kormány többé ne használja saját céljaira a gyerekeket 

Az aláírók között szerepel Nyáry Krisztián lánya, Nyáry Luca író is. Mint lapunknak kifejtette, „bármilyen borzalmas, undorító és érthetetlen lépés volt a kormány részéről kegyelmet adni egy pedofil bűntársának, annak örülök, hogy ezzel az üggyel kapcsolatban legalább végre elindult egy fontos beszélgetés a társadalomban a gyermekvédelemről.” Számára a pénteki kiállás is azt a célt szolgálja, hogy nyilvánosan rámutassanak: a rendszer évek óta arra használja a gyerekeket, hogy a megóvásukra hivatkozva ellenséget kreáljon bizonyos csoportokból. Ezzel saját hatalmát kívánja erősíteni, viszont valójában csak káros intézkedéseket hoz rájuk nézve. Nyáry Luca szerint szívszorító olyan országban élni, ahol miközben hallja a rádióban, hogy egy pedofilbotrány miatt lemond az államfő, az ablakon kinézve látja a plakátot, hogy sikerült megvédeni a gyerekeket Brüsszeltől. – Közben éppen sorra büntetik meg a könyvkiadókat, amiért nem tudnak lépést tartani egy helytelenül megírt, diszkriminatív törvénnyel. Azért kell most felszólalnunk, hogy a kormány többé ne használhassa fel öncélúan a gyerekeket, miközben még egy ennyire egyértelmű helyzetben is sikerült a rossz oldalra állniuk – mondta lapunknak Nyáry Luca.

Rainer-Micsinyei Nóra: Ez nem egy megosztó ügy

– Nem esik nehezemre megosztó témákban sem állást foglalni, de erről az ügyről azt gondolom, hogy nem megosztó, ez nem politikai oldal kérdése, nincs pro és kontra, a pedofília és pedofíliát bármilyen módon segítő emberek és rendszerek mellett nem lehet érvelni – fejtette ki érdeklődésünkre Rainer-Micsinyei Nóra színésznő. A konkrét ügy szerinte a lemondásokkal nem zárult le, K. Endre továbbra is dolgozhat gyerekek között, ahogy az sem derült ki, milyen érdekek mentén és ki által került egyáltalán a kérvény a kegyelmi ügyek listájára. A bicskei gyermekotthon ügyével kapcsolatban a színésznő azt is hozzátette, évekkel korábban érkezett bejelentés az igazgatóval szemben kiskorúak elleni szexuális zaklatás miatt, mégsem lett következménye, sőt, az igazgató pár évre rá kitüntetésben részesült. – Amellett, hogy együttérzésemet szeretném kifejezni az áldozatok felé, mélységesen felháborít, hogy a magát családbarátnak mondó, a gyermekvédelmet zászlajára tűző rendszer nem hogy nem védi meg a legkiszolgáltatottabb gyerekeket, de teret enged a K. Endre-féle szörnyetegeknek, sőt fel is menti őket. Most ez az ügy a megmaradt független újságírásnak köszönhetően napvilágra került, ki tudja hány hasonló ügy van, ami viszont nem. Felelős állampolgárként kötelességemnek érzem, hogy szót emeljek a legkiszolgáltatottabbakért, így nem volt kérdés, hogy támogatom a tüntetést – tette még hozzá.

Czutor Zoltán: A jelenlegi hazug és működésképtelen rendszert kell felszámolni

A tüntetés melletti kiállást támogatásáról biztosította Czutor Zoltán zenész, a Belmondo frontembere is. A Magyar Hangnak kifejtette, örül, hogy létrejön egy ilyen tüntetés. Alapvetésnek tartja, hogy normális helyzetben minden fontos ügynek széles társadalmi konszenzust kellene élveznie. Ha a gyermekvédelemmel kapcsolatban létrejön ilyen, annak örülne is. Az, hogy a gyermekvédelem miért fontos számára hat gyerek mellett, bővebb indoklásra nem is szorul. Szerinte a gyerekbántalmazásnak, illetve a pedagógus által elkövetett zaklatásnak, erőszaknak sokkal nagyobb nyilvánosságot, míg az áldozatoknak védelmet kell kapniuk. Úgy látja, a mostani esemény közben arra is szolgál, hogy ébren tartsa azt a társadalmi elégedetlenséget, amelynek kipattanása szerinte „nagyon is időszerű volt az alapfogalmainkat és értékeinket rendszeresen meghazudtoló jelentéssel felruházó kormánnyal szemben.” A maga részéről fontosnak tartja „a jelenlegi hazug és működésképtelen rendszer felszámolását, nemcsak a gyerekvédelemmel kapcsolatban”. A konkrét problémákkal kapcsolatban elmondta, mostanában azt látja, hogy a speciális nevelési igényűeket is integrált iskolákba kényszerítik, „ami sok fájdalmas konfliktushelyzetet és csalódást okoz számukra, nem feltétlenül ebben a rendszerben tudnak a legjobban kiteljesedni.” Nem gondolja, hogy az oktatás ügyét nagyon a szívén viselné a kormány, „azt tartják inkább, hogy ez valami olyan dolog, amit majd ők kitalálnak, aztán ha kell, erővel is arra formálják a gyerekeket, hogy kulturálisan hasonlóan gondolkodjanak, mint az ország élén állók”.

Az említett más világnézetű emberekkel kapcsolatban hír lett abból, hogy a listán először szereplő rapper, Curtis máris elhatárolódott a kiállástól. A zenész, aki nemrég például a Mandinernek adott interjúban beszélt a kormány támogatásáról, a Facebook-oldalán azt írta: „A pedofília minden formáját elutasítom, és azt is, ha a gyerekeket politikai célra akarják felhasználni. Nem adom a nevem semmi, ezzel a céllal szerveződő megmozduláshoz, tüntetéshez, politikai állásfoglaláshoz. Ahogyan eddig, úgy ezután is kiállok a gyermekek védelme mellett. Nem írtam alá semmit, és nem csatlakoztam semmilyen csoportosuláshoz. Arra kérek mindenkit, hogy ne éljen vissza a nevemmel, semmilyen fórumon.” Curtis elhatárolódásáról rögtön be is számolt több kormánypárti sajtótermék, sőt, a Mandiner külön meg is szólaltatta őt. Osváth Zsolt szervező viszont azt írta, a rappert arról tájékoztatta: a szervezkedés pártpolitikától mentes, és a gyerekekről szól. Ő ezt követően azzal írta alá a kiállást: „csináljuk, barátom, ez nem kérdés.”