Perlik az államot a tankönyvkiadók

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Öt, magánkézben lévő tankönyvkiadó pert indított a magyar állam ellen, mert mostanra derült ki, hogy hiába szerették volna meghosszabbítani tankönyveik engedélyét további öt évre, ezt eljárás lefolytatása nélkül visszautasították – írja az Átlátszó.hu. A portálnak nyilatkozva Romankovics András, a Tankönyvesek Országos Egyesületének alelnöke elmondta, ez a per a tankönyv-választás szabadságáról, végső soron tehát az oktatás szabadságáról szól. Ha ugyanis elbuknak, jövőre már csak az állami egyentankönyvekből tanulhatnak a diákok az országban.

A tankönyv írással 1975 óta, kiadással a rendszerváltás óta foglalkozó szakember kiadója négy másik tankönyvkiadóval együtt azért perelte be a magyar államot, mert hiába fizettek be jelentős összeget közkedvelt tankönyveik engedélyének meghosszabbítására, azt eljárás lefolytatása nélkül elutasították. Az ugyanilyen paraméterekkel rendelkező állami tankönyvek engedélyét gond nélkül meghosszabbították a döntéshozók. Ezt pedig hátrányos megkülönböztetésnek értékelték, amit megengedhetetlennek tartanak.

Miután a négy kiadó összesen 21 könyv esetében indított pert, 21 tárgyalásra kerül majd sor. Az első szeptember 5-én indul majd a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.