Piros riasztást adtak ki a várható viharok miatt

Piros riasztást adtak ki a várható viharok miatt

Viharfelhők (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Heves zivatarok veszélye miatt az észak-keleti vármegyében a legmagasabb, harmadfokú (piros) riasztásokat is kiadta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délután. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyék egyes járásaiban hevesebb zivatar kialakulására kell számítani, a zivatarokat kísérő szél, jégeső is jelentős kockázatot jelent.

A meteorológiai szolgálat közölte: estig elsősorban és nagyobb számban az ország északi felén alakulnak ki és sodródnak be zivatarok, de elvétve másutt sem lehet kizárni kialakulásukat. Az északkeleti tájakon heves zivatarok is előfordulnak károkozó széllel. A zivatarokhoz viharos, 60-80 kilométer/órás széllökések, 1-2 centiméteres jéggel járó jégeső, és helyenként felhőszakadás is társulhat. A heves zivatarokat 2-3 centiméteresnél nagyobb jég és 90-100 kilométer/óra feletti szélroham kísérheti.

Az esti órákban a zivatarok fokozatosan lecsengenek és elhagyják az országot. Kedd hajnalra virradóra nyugat felől a záporok mellett kis eséllyel zivatarok sodródhatnak a Nyugat-Dunántúl térségébe – írták. Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt javasolja, hogy ahol a heves zivatarok miatt van érvényben riasztás, a kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket vigyék fedett helyre, és ne parkoljanak fák alá.

Nógrádra már lecsapott a vihar, hat óra előtt azt közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, hogy mint 70 riasztás érkezett a katasztrófavédelemhez. A tűzoltók többségében kidőlt fákat, leszakadt faágakat távolítanak el a közutakról, épületekről és járművekről – áll a közleményben. Mint írták: az intenzív csapadék és az erős szél fákat döntött ki, ágakat szakított le. Több helyen a közúti közlekedést akadályozzák a félbetört fák, de akadnak olyan helyek, ahol a villanyvezetéken fennakadt ágak eltávolításához kérték a tűzoltók segítségét.

Szécsényben, az Ifjúság úton lehasadt egy fa ága, amely megrongált egy kerítést és egy gázcsövet. A 22-es főúton, Salgótarján és Etes között több helyen kidőlt fák, letört ágak akadályozzák a közlekedést. Dorogházán, a Dózsa György úton lakóházra dőlt egy fa – sorolták. További riasztások érkeztek Salgótarján, Mátraterenye, Nemti, Kazár, Etes és Bátonyterenye településekről is – olvasható a közleményben.