Politikai meggyőződés szerint hasad a kormány járványügyi intézkedéseinek megítélése

Politikai meggyőződés szerint hasad a kormány járványügyi intézkedéseinek megítélése

Üres étterem – Bár állott, most székhalom. (Fotó: Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden korábbinál mélyebb a kormány járványügyi tevékenységével kapcsolatos vélemények közötti törésvonal: a kormánypártiak és ellenzékiek erőteljesebben megosztottak a kérdésben, mint más politikai ügyekben – derül ki a Medián kutatásából, amelyet a Hvg.hu számára készített.

A felmérés szerint a Fideszre szavazók 79 százaléka elégedett a kormány ez irányú teljesítményével, szemben az ellenzékiek 40 százalékos elégedettségi mutatójával. Ugyanakkor az is kiderült, hogy az elmúlt két hónapban a két szekértáborban, de a bizonytalanok körében is javult valamelyest a kormány járványügyi tevékenységének megítélése. Hahn Endre, a Medián vezetője ezt azzal magyarázza, hogy Orbán retorikájában már nem a halottak számának kordában tartása áll a középpontban, hanem az egyre jobb oltási hatékonyság.

Ennek ellenére a megkérdezettek több mint fele (51 százalék) véli úgy, hogy a más országokéhoz viszonyított magyar halálozási arány rossz vagy nagyon rossz, miközben az átoltottsággal a válaszadók 91 százaléka elégedett. Pontosabban a kormánypárti szavazók 98 százaléka gondolja így, az ellenzékieknek pedig a 88 százaléka.

A lakosság tájékozottsága viszont nem igazán kiemelkedő: mindössze harmaduk tudja, hányan haltak meg Magyarországon koronavírusban, 37 százaléknak pedig fogalma sincs róla. A nyitásban leginkább életkori különbségek vannak, azt főként a fiatalabbak támogatnák inkább.

A felmérésből az is kiderül, hogy egyre jobban elfáradtak az emberek a pandémia egy éve alatt, mind türelmetlenebbek a lezárások miatt. A legtöbben az üzletek és a vendéglátóhelyek újraindítását várják, minden második megkérdezett pedig teljesen feleslegesnek tartja az éjszakai kijárási korlátozásokat.