Rárepül az ellenzék a szakszervezetek tüntetésére

Rárepül az ellenzék a szakszervezetek tüntetésére

(Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre több munkavállalói érdekképviselet és az MSZP-Párbeszéd is jelezte csatlakozását a Magyar Szakszervezeti Szövetség hétvégi demonstációjához. Ujhelyi Istvánék sárgamellényes pózolásra használják ki az alkalmat.  

Népszavazást is kész kezdeményezni az MSZP-Párbeszéd szövetség, hogy megakadályozza a munkatörvénykönyvének munkaidő-beosztással kapcsolatos módosítását. Az ellenzéki pártok szerint a törvénymódosítás a hatnapos munkahét, a kommunista szombatok bevezetését jelenti.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezető szerdai sajtótájékoztatóján azt ismeglebegtette – írja az Index –, hogy szerinte a kormány a törvénytervezetmiatt titkos paktumot köthetett a multinacionális cégekkel. A munkaerőhiányt úgy akarják orvosolni, hogy a magyar munkásokat még több munkára kényszerítik - mondta.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány állításával szemben a túlmunka vállalása nem lesz önkéntes, hiszen a már most is kiszolgáltatott dolgozóknak nem lesz majd választásuk, követniük kell a munkaadó érdekét.

Az ellenzéki pártok bejelentették csatlakozásukat a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) által december 8.-ára meghirdetett demonstációra is. Az MSZP a közölt egy fotót, amelyen Ujhelyi István, Tóth Bertalan és Karácsony Gergely baloldali politikusok pózolnak sárga láthatósági mellényben, ezzel is utalva az eredményeit tekintve sikeres - ám utcai csetepaték által kísért - párizsi megmozdulásokra. 

Az ellenzéki keménymag: Ujhelyi István, Tóth Bertalan és Karácsony Gergely arra buzdít, hogy mindenki sárga mellényben menjen tüntetni. Ellopják a show-t?

Az MSZSZ egyébiránt szombaton 10 órára hirdette meg demonstrációját, amelynek keretében a fővárosi Jászai Mari térről a Kossuth térre vonulnak. A szervezőkhöz csatlakozott az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, majd a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) tagszervezeteként.

„A PSZ szolidáris mindazokkal, akiket hátrányosan érint a Munka törvénykönyvének tervezett módosítása. Az elrendelhető akár évi 400 órányi többletmunkát, a munkaidőkeret megemelését, a túlórák kifizetésének elhúzódását elfogadhatatlannak tartja a PSZ, ezért tiltakozásképp részt vesz ademonstráción” – írták keddi közleményükben.

Hétfőn derült ki, hogy a kormány érdemben mégsem enged a munkavállalói érdekképviseletek kérésének, és a jelenlegi 250-ről 400 órára növeli az éves túlórakeret. Marad az az elképzelés is, hogy a mostani egy helyett hároméves időszakra növekszik a túlórabérek elszámolására rendelkezésre álló idő.