TASZ: Rendőri bántalmazás miatt marasztalta el Magyarországot a strasbourgi bíróság

TASZ: Rendőri bántalmazás miatt marasztalta el Magyarországot a strasbourgi bíróság

Képünk illusztráció! (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar állam megsértette az embertelen, megalázó bánásmód tilalmát azzal, hogy rendőrök bántalmazták a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) roma származású ügyfelét még hét évvel ezelőtt – közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

A civil szervezet tájékoztatása szerint egy roma származású férfi még 2014-ben kérdőre vonta a rendőröket, amiért szerinte durván és tiszteletlenül bántak rokonával. Az Encsi Rendőrkapitányságra vitték, az úton – a vallomása szerint – bántalmazták és megjegyzéseket tettek roma származására. A frissen műtött csuklóján emellett még szorosabbra húzták a bilincset, majd a kapitányság épületében gázspray-vel lefújták és többször megütötték a mellkasát és a fejét.

A férfi a rendőri bántalmazás miatt feljelentést tett és orvosi látleletet vetetett, az egyik rendőr pedig őt jelentette fel garázdaság miatt. El is ítélték, az egyenruhások elleni eljárást ugyanakkor megszüntették.

A roma férfi ekkor a TASZ segítségével panaszt tett a nyomozás megszüntetése ellen, majd az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult a kínzás, embertelen, megalázó bánásmód és a hátrányos megkülönböztetés tilalmának sérelme miatt. A strasbourgi testület végül kimondta, hogy mivel a férfi egészséges állapotban került be a rendőrségre, de onnan sérülésekkel került ki, ezért az államnak kötelessége lett volna hiteles magyarázatot adni arra, hogy ezek a sérülések hogyan keletkeztek. Ennek azonban nem tett eleget, ezért a bíróság a TASZ ügyfelének adott igazat, és 19 500 euró kártérítést ítélt meg számára.

– Ez a TASZ harmadik olyan, Strasbourgban megnyert ügye, amelyben rendőrök törvénytelen fizikai agressziót alkalmaztak roma sértettel szemben – közölte a döntés után Jovánovics Eszter, a TASZ jogásza.