Republikon: Nagy kérdés, hogy Gyurcsánnyal lehet-e győzni 2022-ben

Republikon: Nagy kérdés, hogy Gyurcsánnyal lehet-e győzni 2022-ben

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (k), felesége, Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője, Molnár Csaba (b2) és Rónai Sándor (j4) a párt mandátumot szerzett képviselői a DK eredményváró rendezvényén a fővárosi Radisson Blue Béke Hotelben az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Demokratikus Koalíció a 2010 utáni ellenzéki oldal sikerpártja, amely 2019-ben az uniós választáson ért el nagy áttörést, amikor 16 százalékkal a Fidesz mögött a második helyen végzett – olvasható a Republikon Intézet elemzésében. A kutatók a sikert a 2010 előtti kormányzást jónak ítélő, elkötelezett szavazótábornak tudják be, illetve hogy a párt nagyon zárt, semmiféle zűrös információ nem lát napvilágot az alakulatról még akkor sem, amikor valaki elhagyja a pártot.

De a 2019 tavaszán elért áttörést az is segíthette az elemzők szerint, hogy Gyurcsány Ferenc a kampány idején a háttérben maradt. A közvéleménykutatások adatai arra utalnak, a párt eredményeihez hozzájárulhatott, hogy liberális és baloldali támogatói is vannak a DK-nak, részben a szocialistáktól elpártolt szavazók is náluk találtak helyet maguknak.

A jövőt illetően a politikai alakulat számára veszélyként azonosítják a kutatók, hogy bár 2018-ban nyitottak a fiatalok felé, törzsbázisuk mégis inkább a nagyvárosiak és az idősek közül kerül ki. Vagyis táboruk nem fedi le az ország teljes népességét, illetve a kistelepüléseken ismertségük elmarad az MSZP-től. Ezt jól mutatja, hogy a tavalyi önkormányzati választáson a szocialisták több polgármesteri tisztséget szereztek, mint a DK.

Az elemzők arra is felhívják a figyelmet, ha a DK a többi ellenzéki párttól, elsősorban a szocialistáktól akar elszívni szavazókat, azzal az ellenzéki egységet bontja meg, s ezzel veszélybe sodorja az ellenzék esetleges 2022-es győzelmét. Az elemzés végén felteszik a kérdést: az ellenzék ugyan belátta már, hogy Gyurcsány nélkül nem lehet Orbánt leváltani, de nagy kérdés, hogy vele együtt sikerülhet-e.