Rétvári Bence: senki semmilyen adatot nem titkol a kórházi fertőzések kapcsán

Rétvári Bence: senki semmilyen adatot nem titkol a kórházi fertőzések kapcsán

Rétvári Bence (Képernyőfelvétel: Rétvári Bence / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kórházi fertőzésekről tette fel kérdését a keddi parlamenti ülésnap napirend előtti megszólalásában Gurmai Zita (MSZP). Az iránt érdeklődött, hogy miért titkolja a Fidesz-kormány azt a kimutatást, amelyből intézményekre lebontva meg lehetne tudni a kórházi fertőzések számát. – Milyen jogon kockáztatják az emberek életét „a hitvány titkolózással”? – tudakolta a képviselő, aki szerint a kórházi fertőzések jelentős számban halállal végződnek.

– Egyes számítások szerint 2021-ben 16-21 ezer kórházi fertőzést azonosítottak, és az esetek csaknem fele halállal végződött – tette hozzá. Kitért arra is, hogy a Direkt36 portál oknyomozó cikkéből – amelyről lapunk is írt – kiderült, a helyzet még a hivatalos statisztikáknál is sokkal súlyosabb. „A betegek halálát a kórházak csak nagyon kis százalékban tudják be a kórházi fertőzéseknek, közben azonban a fertőzéses esetek 30-40 százalékában a beteg meghal” – a többi között ez derült ki a Direkt36 kórházi fertőzésekre vonatkozó elemzéséből. Gurmai úgy látja, a kormány nem a kórházi fertőzések magas számától fél, nem attól, hogy sok ezren meghalnak, hanem attól, nehogy megtudja a közvélemény milyen drámai a helyzet a kórházakban. – Ez egy cinikus, embertelen, életveszélyes struccpolitika – hangoztatta felszólalásában. 

Gurmai kérdésére Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszolt, aki közölte, minden kórházi ellátás valamilyen kockázattal jár, és közös cél, hogy minél kisebbek legyenek a kockázatok. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adataira hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországnál rosszabb a kórházi fertőzések aránya egyebek mellett Luxemburgban, Norvégiában, Franciaországban. Mint az MTI írja, az államtitkár azt kifogásolta, hogy a képviselő szerint ha valamit leírnak „egy Soros György által finanszírozott portálon”, az szakmai, de az, amit az európai járványügyi központ mond, az valótlan. Hangsúlyozta, senki semmilyen adatot nem titkol, az adatokat nyilvánosságra hozza a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.