Rangsor készült arról, hogy a kórházakban mekkora a fertőzések aránya

Rangsor készült arról, hogy a kórházakban mekkora a fertőzések aránya

Műtét közben, illusztráció (Fotó: skeeze/Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A betegek halálát a kórházak csak nagyon kis százalékban tudják be a kórházi fertőzéseknek, közben azonban a fertőzéses esetek 30-40 százalékában a beteg meghal” – a többi között ez derül ki a Direkt36 kórházi fertőzésekre vonatkozó elemzéséből. A portál peres úton szerezte meg a kórházi fertőzésekre vonatkozó 2015-2016-os adatokat, amely alapján kijelenthető, hogy Budapesten és vidéken is egyaránt komoly problémát jelentenek a kórházi fertőzések, amelyek több esetben halállal is végződhetnek.

Az elemzés szerint a legkritikusabb osztályok az intenzívek, a sebészetek és a belgyógyászatok. Az adatok alapján a multirezisztens kórokozók okozta fertőzésekben (olyan baktériumok, amelyek többféle erős antibiotikumnak is ellenállnak, miközben súlyos szövődményeket okozhatnak az eleve legyengült pácienseknél) élen járt az említett időszakban a ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet, az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet és a budapesti Károlyi Sándor Kórház.

A clostridium difficile fertőzések, amelyek súlyos hasmenéssel, extrém esetben életveszélyes bélgyulladással járnak, gyakori kórházi fertőzésnek számítanak. Az erre vonatkozó listát a fővárosi intézmények vezetik. Ami a véráramfertőzéseket illeti, a főváros itt is rosszul teljesít. Véráramfertőzésről akkor beszélhetünk, amikor a kórokozók a vérkeringésbe bejutva nagyon súlyos állapotot – vérmérgezést vagy szepszist – idéznek elő, amely az esetek egy jelentős részében halálos.

Címkék: fertőzés, kórház