Rezsitámogatást ad a főváros a rászorulóknak

Rezsitámogatást ad a főváros a rászorulóknak

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rezsitámogatási rendszert vezet be a főváros – ezt Karácsony Gergely jelentette be szerdán kora délután a közösségi oldalán. A főpolgármester tájékoztatása szerint a rászoruló gyermekesek, az ápolási díjon lévők, a létminimumnál kevesebb nyugdíjjal rendelkezők, illetve más nehéz helyzetben lévő családok évi 48 ezer forintnyi támogatást kaphatnak. A valódi átlagnyugdíjnál kevesebb juttatást kapók pedig 24 ezer forintos támogatásra jogosultak. Ezek az összegeket a villany-, a gáz-, a víz- és a távőszámlákból fogják leírni. A rendszer október elsejétől működik, onnantól kezdve lehet igényelni a támogatást.

Karácsony Gergely elmondása szerint igyekeznek majd minél több csatornán közzétenni a részleteket, de a kerületi önkormányzati irodákban is lehet tájékozódni, sőt, ott akár további esetleges lehetőségekről is lehet információt kapni. – Bár a szociális támogatások adása alapvetően kormányzati feladat, de úgy tűnik, hogy ők most mással vannak elfoglalva, ellenségképeket keresnek megoldások helyett – mondta Karácsony Gergely.

Mint ismert, a rezsicsökkentés jelentős korlátozását jelentette be korábban a kormány. Ennek értelmében augusztustól a gázért évi 1729 köbméterig (havi 144 köbméter) 102 forintot kell fizetni köbméterenként, ugyanakkor efölött már hétszeresére nő az összeg, egészen pontostan augusztusban és szeptemberben 732,4, míg október és december között 752,5 forintra. Az áramnál évi 2523 kWh (havi 210) fogyasztásig az ár 36 Ft/kWh, utána afölött viszont már 70,1 Ft.

A 2022. augusztus 1-jei változásokat követően augusztus 23-a után érkeznek az első számlák a lakossági ügyfeleknek és a nem társasházban élő nagycsaládosoknak a július-augusztusi fogyasztásról. Szeptembertől várhatják számláikat a társasházak és a társasházakban élő nagycsaládosok, nekik ekkor két számlázási időszakot érintve (július-augusztus és augusztus-szeptember) küld számlát a szolgáltató.