Rezsiválság: Siófokon is lekapcsolják a díszkivilágítást

Rezsiválság: Siófokon is lekapcsolják a díszkivilágítást

Lengyel Róbert (Fotó: Facebook/Lengyel Róbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ülésezett a Lengyel Róbert siófoki polgármester által életre hívott pénzügyi válságstáb, és több döntést is hoztak azért, hogy kevesebb legyen a rezsiszámla – írja a Siófok.hu. A rezsiköltségek elszabadulására egy példa: a korábban nagyjából 180 millió forintos éves közvilágítási díj idén év végére bőven félmilliárd, sőt, akár 600 millió fölé szökhet.

Eszerint az önkormányzati hivatal és intézményei épületeiben a fűtési időszakban 20, az idősotthonban, az óvodákban és a bölcsődében 22 fok lesz az előirányzott hőmérséklet. Bezárják a Kálmán Imre emlékházat október 1-je és május 31-e között. 

A novemberi városnapra tervezett utcai nagykoncertet lemondják, testvérvárosi delegációkat nem hívnak: ez a kettő 5 millió forint körüli megtakarítást jelent.

Az éven át működő díszkivilágításokat október 1-je és március 1-je között lekapcsolják, öt hónap alatt ez nagyjából 10 millió forintos megtakarítást jelent. Leállítják a Fő téri Széchenyi szobor szökőkútját is október 16-tól március 31-ig, ezzel 9 millió forintot spórolnak. Korlátozzák az adventi díszkivilágítást, és az elektromos autók öt töltőállomásán egy-egy töltőfejet lezárnak. 

Sorra jelentik be az önkormányzatok a különféle korlátozó lépéseket, a legtöbbször a kulturális és sportlétesítmények valamint a díszkivilágítás esnek áldozatul a takarékoskodásnak. Pécsen például szinte biztos, hogy szintén hozzányúlnak a díszkivilágításhoz, Szigetváron azt számolják, hogy be kell-e zárniuk a város fürdőjét. A fideszes Győrben bizonytalan ideig lakatot tettek két sportlétesítményre is, a balatonboglári Urányi János Sport és Szabadidő Központ már augusztus 20-tól lehúzta a rolót. A Somogy megyei Csokonyavisontán is bezárt a fürdő.