Schiffer András: Miért kell ehhez Európai Ügyészség?

Schiffer András: Miért kell ehhez Európai Ügyészség?

Schiffer András (Fotó: Magyar Hang / Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzék által rendre követelt uniós ügyészséghez való csatlakozás szükségességét kérdőjelezte meg Schiffer András. A napi politikától hátralépett egykori képviselő a Facebookon tette közzé véleményét.

Azt Schiffer András teljesen legitim elvárásnak nevezi, hogy az európai polgárok ellenőrizhessék az adójukból biztosított uniós források szabályszerű felhasználását. Erre ugyanakkor írása szerint egy „uniós intézmény-kezdemény” már van, ezt Európai Számvevőszéknek hívják.

Vagyis szerinte, ha valóban az a cél, hogy az európai adófizetők elé lehessen tárni, ha az uniós források magánzsebekbe vándorolnak: az Európai Számvevőszéket kell valódi hatáskörökkel ellátni. Ahogyan a nemzeti számvevőszékek a hazai közpénzek esetében, úgy vizsgálódhasson a tagállamokon belül az Európai Számvevőszék, ha uniós pénzekről van szó. – Miért kell ehhez Európai Ügyészség? – tette fel végül a kérdést.

Az ellenzék részéről gyakran felmerül az igény, hogy Magyarország is csatlakozzon az Európai Ügyészséghez annak érdekében, hogy érdemben vizsgálható legyen az uniós források felhasználása. Hadházy Ákos független parlamenti képviselő korábban még aláírásokat is gyűjtött az ügy érdekében.