Státusztörvény: még nem ismert a végrehajtási rendelet, meglepetéstől tart a szakszervezet

Státusztörvény: még nem ismert a végrehajtási rendelet, meglepetéstől tart a szakszervezet

A státusztörvény szavazás az Országgyűlésben (Forrás: parlament.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) attól tart, hogy meglepetést okozhat a státusztörvénnyel kapcsolatban annak végrehajtási rendelete, amelyet a törvénnyel együtt kellett volna elfogadni, de még a tervezete sem került nyilvánosságra. A szakszervezet azt állítja: minisztériumi forrásból úgy értesültek, hogy elkészült a tervezet, amely a törvényhez hasonló terjedelmű, 160 oldalas. Ez Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője szerint azt jelzi, hogy számos részletkérdés csak ebből a jogszabályból derülhet ki. A két pedagógus szakszervezet csütörtökön levélben fordult Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkárhoz, hogy megismerhessék a rendelettervezet szövegét.

Levélben kért egyeztetést a közoktatásért is felelős Belügyminisztériumtól a két pedagógus szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a PDSZ, mert úgy tudják: elkészült a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény végrehajtási rendelete. A szakszervezetek még a rendelet hatályba lépése előtt szeretnének konzultálni a tervezetről, mivel a státusztörvényben szereplő számos részletkérdést ez a rendelet fog szabályozni.

 – Eleve problémát jelent, hogy a státusztörvény hatályba lépett, miközben a törvény végrehajtási rendelete, amelyre a törvényszöveg is számos ponton utal, és számos fontos részletet tartalmazhat még nem ismert – mondta a Magyar Hangnak Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányának elnöke.

Hozzátette: a szakszervezetek kezdettől fogva nehezményezték, hogy a kormány rendeleti szinten szabályozná a pedagógusok jogállásával kapcsolatos lényeges kérdéseket. – Azt kértük, hogy ha már így van, legalább szeretnénk megismerni a rendelettervezetet. Erre Maruzsa Zoltán az utolsó sztrájktárgyaláson ígéretet tett, de a szöveget azóta sem kaptuk meg – mondta Komjáthy Anna. 

A szakszervezet elnöke szerint nem tudják száz százalékig biztosan, hogy valóban elkészült a tervezet, ám szerinte „egyik változat sem jobb a másiknál”, hiszen vagy arról van szó, hogy továbbra sincs végrehajtási rendelete egy már hatályos törvénynek, vagy arról, hogy a rendelet tartalmát a kormány „eltitkolja”. Miközben csak a rendeletből derülhet fény olyan, a pedagógusok szempontjából lényeges kérdésekre, mint a bérek pontos összege.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője szerint ezek a rendelkezések döntő jelentőségűek, hiszen a bérek között nagy különbség lehet egy-egy fizetési sávon belül, de hogy mennyi lesz valójában a pedagógusok illetménye, azt a végrehajtási rendelet fogja tartalmazni. Ahogy azt is, hogy a fizetés megállapításakor milyen mértékben esik latba a végzettség, a szakok száma, a pályán töltött évek vagy az idegennyelv-ismeret – a törvény csak felsorolja ezeket a szempontokat, de arról nem ad tájékoztatást, hogyan fogják befolyásolni a bérezést. 

Nem tartalmazza a státusztörvény azt sem, hogy mi számít szakmai gyakorlatnak egy pedagógus életpályáján, ami a jubileumi jutalmak kifizetésére lehet hatással, hiszen ennek odaítélése a pályán töltött évekhez van kötve. Nem szabályozza a státusztörvény a pedagógus gyakornokok bérét sem. Nagy Erzsébet rámutatott: ennek nem csak a gyakornokok szempontjából lehet jelentősége, hanem azért is, mert a pedagógusok megbízási díját is a gyakornoki illetmény alapján számolják ki. A szakszervezeti vezető elmondása szerint a munkaidőbeosztás és a munkaidőnyilvántartás kérdését sem bontja ki teljesen a státusztörvény, így ezen a téren is várhatóak részletszabályok a végrehajtási rendeletben.

Abból, hogy információik szerint a rendelettervezet szövege 160 oldalas, Nagy Erzsébet arra következtet, hogy számos olyan részletszabály is szerepelhet a végrehajtási rendeletben, amelyekre most nem is gondolnak a pedagógus érdekképviseletek.