Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Már a helikopter-tragédia helyszínére tart a vezérkari főnök

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Már a helikopter-tragédia helyszínére tart a vezérkari főnök

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdán a Magyar Honvédség Kiss József 86. helikopterdandár különleges műveleti légi osztag helikoptere, egy H145-ös Airbus típusú helikopter Horvátország területén lezuhant – ezzel kezdte a tragédia kapcsán meghirdetett rendkívüli sajtótájékoztatóját Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A honvédelmi miniszter elmondása szerint a helikopteren három magyar katona tartózkodott, kettejük kötelessége teljesítése közben, a haza szolgálatban elhunyt. A harmadik katona felkutatása továbbra is zajlik. A miniszter maga, a kormány és a minisztérium nevében őszinte részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondása szerint az esemény kivizsgálása folyamatban van, a helyszínen van a horvát légierő vizsgáló bizottsága, illetve a helyszínre tart Böröndi Gábor vezérkari főnök egy különleges szakértői csoporttal. Közösen fogják a történtek pontos részleteit kivizsgálni, ekkor tudnak további bejelentéseket tenni. A horvát sajtó szerint a gép pilótája nem vett észre egy drótkötélpályát, amelybe belekakadt a helikopter és így a mélybe zuhant, a miniszter azonban ezt nem tudta megerősíteni. Mint mondta, a vizsgálatnak kell választ adnia az okokra.

A miniszter arról is beszámolt, hogy  a gyakorlat, amelyben Magyarország részt vett, a Zadar környékén létező, több nemzeti különleges légi kiképzőközpont keretében valósult meg, ebben évek óta részt vesz a helikopterdandárunk. A fedélzeten tartózkodók részben nagy tapasztalatú, részben kiképzés alatt álló katonák voltak.

A Magyar Honvédség 2017-ben indított haderőfejlesztési programjának egyik első megrendelése volt az a húsz Airbus H145M könnyű-, többcélú katonai helikopter, amelyeket tavaly februárban állítottak hadrendbe. Az első gépek 2018-ban érkeztek az országba, és tavaly februárig a gépet használó személyzetet is kiképezték, a fegyverzeteket és elektronikai rendszereket integrálták a hazai rendszerbe. A honvédelmi tárca korábbi tájékoztatása szerint három típusba sorolható a Magyar Honvédség által rendelt 20 helikopter. Tíz darab szállítási célra, öt darab kutatásra, mentésre és sebesültszállításra alkalmas, öt darab pedig könnyű támadó feladatra optimalizált.

A tervek szerint a helikopterek fegyverzetének folyamatos fejlesztésével jelentősen növelhető a gépek felderítő, csapásmérő és túlélő képessége. További fejlesztésekkel – a rendszerhez illeszkedő és abba integrálható drónokkal, vezető nélküli gépekkel – elérhető, hogy a H145M legyen a vezérgépe ennek a rendszernek. Így például a HForce fegyverrendszernek köszönhetően a kéthajtóműves helikopter, amely a 2 fős személyzetén kívül legfeljebb 9 főt képes szállítani, akár könnyű támadó helikopterként is használható.

A gépet használó, és több nemzetközi hadgyakorlaton is részt vett pilóták visszajelzései szerint a korábban használt helikoptereknél könnyebben kezelhető a H145M, amely megfelel a modern kor követelményeinek. A legénység kiképzése során szimulátorokat is használt a honvédség, illetve már a hadrendbe állításig is mintegy 5200 órát töltöttek a gépek a levegőben, amire a múlt század 90-es évei óta nem volt példa. A helikopterek karbantartási munkálatait itthon végzik annak köszönhetően, hogy tavaly júliusban Gyulán elkészült az Airbus hazai üzeme, amelyben nagypontosságú alkatrészeket gyártanak a helikopterek dinamikus rendszerei számára.