Szalma Botond: Nem vagyok benne biztos, hogy az „összefogás” kormányt akar váltani

Szalma Botond: Nem vagyok benne biztos, hogy az „összefogás” kormányt akar váltani

Szalma Botond (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Párbeszéd és nyugodt munka: Szalma Botond szerint erre lenne szükség a kormányzati munkában. A volt MAHART-elnök és a KDNP korábbi budapesti elnöke legalábbis erre törekedne egy szakértői kabinet élén.

Varga-Damm Andrea volt jobbikos, független országgyűlési képviselő hamarosan új pártot alapít, és a minap megnevezett két olyan jelöltet, akiknek szívesen támogatná a miniszterelnök-jelöltségét. Az egyik személy Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke, a másik Szalma Botond, a KDNP egykori budapesti elnöke. Szalma a minap jelezte: nem állna félre egy ilyen megkeresés esetén, ám mindjárt leszögezte: csak szakértői kormányban venne részt.

Miért nem vezetne politikai kormányt?

– Szalma Botond alkalmatlan bohócnak. A politikai kormány nem kormányoz rendesen. Ha az elmúlt harminc évet nézem, akkor itt utoljára Antall József próbálta normálisan vezetni az országot, illetve az első Orbán-kormányban voltak erre alkalmas személyek, például Chikán Attila, de ő csak másfél évig volt tagja a kabinetnek. Ma viszont látjuk, hogy hova vezet a politikai kormányzás: a képviselők sütögetik a pecsenyéjüket a parlamentben, az egészségügyi miniszter Mátyás királyt keresi. A külügyminiszter ahelyett, hogy azzal foglalkozna például, hogy a környező országokban mit művelnek a határon túli magyarokkal, bohóckodik és vakcinát vásárol. Ez nem az ő dolga. A belügyminiszter, aki két hét alatt rendet tett tíz éve, most egészségügyi minisztert játszik, csak kár, hogy a logisztikához annyira nem ért, hogy nem tud kiküldeni 74 ezer SMS-t – megjegyzem, ez a bankoknak napi szintű rutinfeladat.

Nálam a miniszterelnök és a miniszterek szakmunkát kellene, hogy végezzenek. Ennek kapcsán van is egy rossz hírem: a közlekedési miniszternek például értenie kell a közlekedéshez.  Egy majdani kormányfőnek kell, hogy legyenek államtitkárai, persze: a politikainak az a feladata, hogy összekösse a minisztert a szakmával, a közigazgatásinak pedig, hogy mozgassa az apparátust, ahogy egy önkormányzatot egy jó jegyző. Én ezeket a szinteket és intézkedéseket nem látom. Ma a miniszterek marionett-bábuk, akiknek se szakmai, se emberi tartásuk nem lehet. Nem látom, hogy szolgálnák a nemzetet, nem látom, hogy kétszer annyira vigyáznának a közpénzre, mint a sajátjukra, ami már a zsebükben van. Ezzel szemben, ha engem felkérnének miniszterelnöknek, én szakemberekkel dolgoznék, a politikusokat pedig politikai államtitkárként tudnám elképzelni.

Az ország gazdaság, szociális helyzete, vagy a politikai élet szereplői azok, akik ön szerint lehetetlenné teszik a politikai kormányzást?

– Tengerész voltam, én az egyenes beszédhez szoktam, nem szeretem a maszatolást. Mit szeretne a Fidesz? Mondhatnánk azt is, hogy Fidesz-KDNP, de szerintem KDNP már nincs. Nyilván tovább kormányozni, hiszen látjuk, hogy jól élnek belőle. Mit akar az ellenzéki összefogás? Abban nem vagyok biztos, hogy kormányt akarnak váltani. De ha ezt el is érik, akkor mindegyikük valamilyen zsíros falatot szeretne. Magyarul felkerülni a közös listára, ahova a hat pártból rengetegen jelentkeznének. Nem azért, hogy szolgálják a nemzetet, hanem mert nem akarnak dolgozni még négy vagy öt évet. Ezt a szemléletet szeretném megváltoztatni akkor is, ha egy idiótának tartanak. De ettől még én megyek a jó sávban. Párbeszéd, nyugodt munka: erre lenne szükség.

– Indul az előválasztáson?

– Elfogadom, hogy a pártok ezt akarják, de én nem veszek részt benne.  Amerikában működik, ahol két párt van. Idehaza az fog majd nyerni rajta, akinek több pénze van. Persze elindulnak majd egy páran, mert az hiszik, hogy ez egy verseny, de a végén valahol oda lyukadunk majd ki, hogy vagy a DK, vagy a Jobbik nyer, mert nekik van sajtójuk és lefedettségük. A 2022-es választáson pedig az összefogás, ha van egy kis esze, nem Dobrev Klárát indítja miniszterelnök-jelöltként, mert ő azért elég megosztó. Én például a Fidesz helyében arra buzdítanám a támogatóimat, hogy szavazzák meg őt az előválasztáson kihívónak, mert akkor biztos lennék benne, hogy jövő tavasszal Orbán Viktor maradna kormányon.

A telexes nyilatkozatában a politikai árvákról azt mondta, hogy a „mérleg nyelve lehetnek a két nagy tömörülés között”. Sikerül-e megszervezniük magukat, hogy 2022-től a parlamentben is azok legyenek?

– Jó ideje hangoztatom, hogy a kormánypártok és az „összefogás” halmazán túli pártoknak nem lesz 5-5 százaléka. Persze néhányan elérnek majd egy vagy két százalékot, de az ország szempontjából ez nem jó. Mert hát számoljuk össze: jelenleg van öt darab „Jobbik”. Úgy értem az eredeti Jobbik mellett van még a Fidesz által leválasztott Mi Hazánk nevű érdekes társaság, és Volner úr szintén kormány-közelinek tűnő pártja. Aztán adva van Varga-Damm Andrea pártja és a Bencsik János-féle Polgári Válasz.  Rajtuk kívül van még a Pálinkás József fémjelezte Új Világ Néppárt, a gödöllői polgármester, Gémesi György alakulata, az Új Kezdet, Márki-Zay Péter és a Mindenki Magyarországa Mozgalom. Ez egyszerűen túl sok. Egy erős öt-tíz százalékos párt viszont tényleg a mérleg nyelve lehetne.

Hogyan látja, a két nagy tömb közül melyiknek jobbak az esélyei, hogy ebből a rétegből szavazatokat szerezzen?

– Valószínűleg inkább az „összefogás” fog szerezni, nyilván sokan mondják majd, hogy mindegy, csak ne maradjon Orbán. Ők befogják majd az orrukat és úgy szavaznak. Akik viszont jól emlékeznek Gyurcsány Ferencre és kormányzására, vagy az SZDSZ-re, azok olyan árvák lesznek, hogy szerintem el sem mennek szavazni jövőre.

El tudja képzelni, hogy akár 2022 után valamelyik formációba belépjen?

– Kereszténydemokrata vagyok, nekem nincs dolgom pártokkal. A KDNP-ből kiléptem, mert nem viselkedtek kereszténydemokrataként és azt mondtam, hogy ehhez nem adom a nevem. Ahhoz meg nem kell valahova máshova belépnem, hogy jól szolgáljam ezt az országot. Szimpatizáns még lehetek.