„Szánalomra méltó” – Levelet írtak a diákok Rétvári Bencének

„Szánalomra méltó” – Levelet írtak a diákok Rétvári Bencének

Résztvevők a tanárok béremeléséért tartott tüntetésen a Belügyminisztérium előtt 2024. január 13-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A politikai sárdobálás és hazudozás helyett helyezzenek valódi hangsúlyt a magyar diákok akaratára – ezt üzente Rétvári Bencének a diáktüntetéseket szervező Egységes Diákfront. Az államtitkár ugyanis korábban bírálta, hogy szombaton is utcára vonultak és tüntettek a pedagógusok és a fiatalok érdekében.

Béremelést, ne szemfényvesztést! címmel tartott demonstrációt a Belügyminisztérium előtt szombaton délután az Egységes Diákfront, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és további öt szervezet. Az egyik felszólaló például azt hangsúlyozta hogy az oktatás nem csak a béremelésről szól, sokkal több a követelésük. A tüntetés után a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is megszólalt, Rétvári Bence szerint végképp leleplezték magukat a pedagógustüntetések szervezői, hogy valójában nem a béremelésért, hanem politikai okokból szerveznek demonstrációkat és sztrájkokat. A kormánypárti politikus szerint a magyar politika történetében is ritka, hogy a tanárok és óvónők béremelésének pontos részleteinek bejelentése és az erről szóló jogszabályok megjelenése után is folytatják a béremelésért indított tüntetés sorozatot. – Nekik nem a tanárok és óvónők fontosak, hanem a kormány elleni tiltakozás – fogalmazott.

Az Egységes Diákfront nyílt levélben válaszolt és már az elején leszögezték, hogy igenis politizálnak, de azt kizárólag a magyar diákság érdekében teszik, „semmilyen külső erő” nem befolyásolja akcióikat, véleményüket. Szerintük ha az államtitkár figyelmesebben követte volna a korábbi tiltakozásokat, akkor tudná, hogy a béremelés csupán az egyik, és nem az egyetlen követelése a megmozdulásoknak. A kormányzat ellen azért tiltakoznak, mert gátolja követeléseik teljesítését és mert a probléma megoldására való törekvést sem mutat. A diákszervezet egyúttal szánalomra méltónak nevezte, hogy az a kormány, amely mindent megtesz a szuverenitásának védelmében, az Európai Unió által biztosított támogatásoktól tette függővé a magyar pedagógusok bérét. – Az év eleje óta megjelenő híradások ismeretében kijelenthetjük, hogy ez a béremelés valójában egy gumicsont, melynek célja elterelni a figyelmet a magyar közoktatás országszerte megjelenő problémáiról és általános helyzetéről, nem pedig valódi szándék a tanárok bérének rendezésére – írták, arra kérve az államtitkárt, hogy politikai sárdobálás és hazudozás helyett helyezzenek valódi hangsúlyt a magyar diákok akaratára.