„Béremelést, ne szemfényvesztést!” – pedagógustüntetés a Belügyminisztériumnál

„Béremelést, ne szemfényvesztést!” – pedagógustüntetés a Belügyminisztériumnál

A pedagógisbérek és az oktatás miatt tüntetők a Belügyminisztérium budapesti épülete előtt 2024. január 13-án (Fotó: Albert Enikő/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Béremelést, ne szemfényvesztést! címmel hirdetett demonstrációt a Belügyminisztérium budapesti épülete elé szombat kora délutánra az Egységes Diákfront, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és további öt szervezet. A 15 órás kezdésre helyszíni tudósítónk szerint sok a fiatal érkezett transzparensekkel. Beszámolója szerint fiatalok egymásnak adják a mikrofont és rövid beszédeket tartanak.

– A 32 százalékos béremelés a mi közös eredményünk. Az oktatás nem csak a béremelésről szól, sokkal több a követelésünk – jelentette ki az egyik felszólaló. Arról is beszéltek, hogy több mint 20 ezer pedagógus hagyta el a pályát, és egyre több fiatal hagyja el az országot. „A kordonok kormánya senkit hallgat meg, mi mégis kiállunk, ezért mi szabadok vagyunk” – mondták. – A rendszer amiben élünk, nem örök, megbukik egyszer. 32 százalékos emelés nem a kordonok kormánya jófejsége miatt van, hanem a mi kiállásunk miatt. Nem 50 százalék ugyan, de elindult valami” – közölte az egyik felszólaló.

A demonstrálók felvitték az oktatásért felelős Pintér Sándor belügyminiszter papírmasé bábuját a színpadra, ahol bohócorrot is ragasztottak rá. Aztán arról is beszéltek, hogy mennyi anomália van az oktatásban. „A kormánynak nem célja az esélyteremtő oktatás, mégis ki kell tartanunk magunkért, a következő generációért, ahogy a pedagógusok is kiállnak minden nap” – hangzott el.

– Pintér cirkusza túl messzire ment. Már átlépték az összes határt, elegünk van az elb...szott humorérzékükből – mondta az egyik felszólaló. Egy újabb felszólaló arról beszélt, hogy szemfényvesztés, amit a kormány a béremeléssel csinál. „Ez csak egy kormányrendelet, aminek sehol nincs nyoma a költségvetésben. Jó eséllyel ezzel hülyítik az embereket a választások előtt” – közölte, majd feltette a költői kérdést: meddig hagyjuk ezt, amire a tömeg azt skandálta, nem hagyjuk!

A diáktüntetők aztán arról beszéltek: „a rendőrség nem engedte, hogy Pintér alakját ledöntsük, ezért arra jutottunk, hipnózissal elaltatjuk”. Majd ezután felzúgott a Pintér takarodj! rigmus.

A diákok után a színpadon megjelent Juhász Péter is, aki a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) polgármester-jelöltként indul az idei önkormányzati választásokon Budapest V. kerületében. A korábban az Együtt nevű párt elnökeként is ismert politikus, aki gyakran került a kormányzati propagandamédia célkeresztjébe, egy amolyan rögtönzött kampánylehetőség gyanánt arról beszélt, polgármesterként mindent meg fog tenni, hogy legalább helyben segítse az oktatás ügyét és mindig itt lesz, amikor a diákok hívják.

A fiatalok ezt követően bejelentették, hogy az aHanggal közösen már negyedmillió üres, kitöltetlen kormányzati nemzetközi konzultációs ívet gyűjtöttek. A demonstráció végén a résztvevők közösen elénekelték a Pál utcai fiúk című musical Mi vagyunk a Grund! című dalát, majd pedig megköszönték a rendőröknek, hogy ma nem kaptak tőlük könnygázfröccsöt. A rendőrök munkatársunk szerint forró teával kínálták a diákokat. Helyszíni tudósítónk szerint az eseményt követően még sokan leadták az üres konzultációs íveket.