Szándékos gyújtogatás volt a Ráday utcai kollégiumban

Szándékos gyújtogatás volt a Ráday utcai kollégiumban

Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya (balra) és Palotás Zsolt Gábor, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakmai helyettese a Károli Gáspár Református Egyetem Ráday utcai kollégiumában keletkezett tűzesetről tartott sajtótájékoztatón a rendőrség Teve utcai székházában 2019. február 1-jén. A rendőrség szerint szándékos gyújtogatás miatt égett ki a kollégium, amelynek során egy ember életét vesztette. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Budapest rendőrfőkapitánya sajtótájékoztatón jelentette be, szándékos gyújtogatás miatt égett ki a Károli Gáspár Református Egyetem fővárosi, a IX. kerületben található Ráday utcai kollégiuma, amelynek során egy ember életét vesztette – adta hírül az MTI.

Terdik Tamás a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a január 23-i tűzeset szándékos gyújtogatás következménye, az ügyben három budapesti fiatalt gyanúsítottként hallgattak ki közveszélyokozás miatt. Ők ténybeli beismerő vallomást tettek, tettüket megbánták, szabadlábon védekeznek.

A rendőrfőkapitány elmondása szerint a három fiatal január 23-án egyikük otthonában találta ki, hogy valamit fel kellene gyújtani. Kétszáz forintból körömlakklemosót vettek, majd a Markusovszky térre mentek, hogy ott egy kukát vagy valami mást felgyújtsanak. A kollégium falának volt támasztva egy szivacs, azt az egyikük lelocsolta a körömlakklemosóval, másikuk pedig meggyújtotta. Ezt követően sietve távoztak a helyszínről. Kérdésekre válaszolva Terdik Tamás elmondta: a fiatalokat csütörtökön fogták el, a tettüket „egyfajta heccnek” tekintették, motivációjuk ebből fakadt.

A Magyarországi Református Egyház (MRE) kommunikációs szolgálata korábban azt közölte, a kollégiumban 125 diák lakott, de a tűzeset idején sokan nem voltak bent, mert a vizsgaidőszakban hazautaztak.

A kollégiumi tűzeset miatt a vizsgaidőszakot is felfüggesztik | Magyar Hang

A Ráday utcai kollégium a szerda esti tűz következtében használhatatlanná vált, az érintett diákok elszállásáról sikerült gondoskodni, a vizsgaidőszakot felfüggesztették - jelentették be csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A tűzoltók a riasztást követően nyolc percen belül a helyszínre érkeztek, a kollégium épülete nagy terjedelemben, több szinten égett. A tűzoltás három órán át tartott, a végleges munkák másnap délelőttig tartott, a helyszínen mintegy száz tűzoltó dolgozott. Már az oltás során sikerült meghatározniuk, hogy hol keletkezett a tűz. Vizsgálatok még mindig zajlanak.

Palotai Zsolt Gábor, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese  közölte, a falhoz támasztott szivacs mögött egy használaton kívüli ajtó volt, és a mögötte lévő berendezési tárgyak is begyulladtak. Az ajtó egy lépcsőházba nyílt, amelynek tetején nyitva volt az ablak, így „mintegy kéményhatással” tudott a tűz terjedni. Ez volt az oka, hogy a tűzoltókat a kiérkezésükkor már komoly tűz fogadta.

A református kollégiumban egy 47 éves, négy gyermekes veszprémi apuka vesztette életét, aki a kollégiumban lakott, amikor Budapesten dolgozott. A tűz következtében teljesen használhatatlanná vált az épület, a vizsgaidőszakot az egyetemen felfüggesztették, a az épületben lakó diákoknak gyorssegélyt biztosítottak, és sikerült elszállásolni őket.

A kormány ígéretet tett arra, hogy a kollégium újjáépítéséhez szükséges forrást rendelkezésre bocsájtják.