Szavazás után tüntettek

Szavazás után tüntettek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több száz fő tüntetett a ma délután a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székháza előtt az ellen tiltakozva, hogy délelőtt az Országgyűlés megszavazta a kutatóintézetek MTA-ról való leválasztását.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma „Több mint Akadémia! – Kiállás a független magyar tudományért" címmel hirdetett tüntetést délután négy órára. A becslések szerint 500-800 fős demonstráción az akadémia dolgozói mondtak beszédet. Köztük a korábbi tüntetéseken többször felszólaló Mendel Balázs Gusztáv is, aki a Mérce.hu közvetítése szerint kifejtette: a mostani helyzetért a tudomány irányítóinak van a legnagyobb felelőssége, ám „kompetenciájuk ezzel a felelősséggel fordítottan arányos”. – A parlamenti kétharmadnak becézett zugsebész elvégezte a munkáját, egy kiváló intézményt vert szét, de eközben egy remek közösség alakult ki az akadémiai dolgozók között – fejtette ki, megjegyezve: az ilyen rendszerekben a tudós mindig üldözött. Mendel szerint a baj sokkal nagyobb, mint gondolnánk, a kormány eljárása, a cinizmus többeket érint, mint az akadémiai dolgozók köre, és ez mindaddig így marad, amíg a megtámadottak nem tartanak össze, és nem lépnek fel közösen.

A Fidesz megszavazta az MTA megcsonkítását | Magyar Hang

A Fidesz szavazataival kedd délelőtt átment az MTA-törvény, a köznevelési törvény módosításáról viszont elhalasztották a szavazást. A lex Czeglédy is átment, valamint az alapvető jogok biztosát is megválasztották. A 187 jelenlévő képviselőből 131 szavazott igennel, 53 nemmel, 3 pedig tartózkodott az MTA-törvényre. A Fidesz és a KDNP 133 képviselőjéből 130 volt jelen, ők igennel szavaztak.

A tüntetők később átvonultak az akadémia épülete elől a közeli Széchenyi-szoborhoz, ahol egyenként olvasták fel azon képviselők neveit, akik megszavazták a kutatóintézetek bedarálásáról szóló javaslatot. Itt Lőrincz Viktor Olivér, a demonstrációt szervező Akadémiai Dolgozók Fórumának tagja mondott beszédet. Mint kifejtette, reménykedett abban, hogy az észérvek győznek majd, csoda történik és nem szavazzák meg a törvényt, ám ez nem így történt.

Palkovics tavaly megígérte az MTA-nak, hogy maradhatnak a kutatóintézetek | Magyar Hang

Palkovics László miniszter 2018-ban arról beszélt az MTA elnökségével folytatott tárgyaláson, hogy a kormány egyáltalán nem tervezi a kutatóintézetek elvételét az Akadémiától, továbbá nem akar beleszólni abba, hogy a tudósok milyen területeken kutassanak - írja az Index két tavalyi hangfelvételre hivatkozva.

Arra is emlékeztetett, hogy a kormánytól az MTA szétverésére érdemi érvet nem kaptak, egyeztetés nem történt. – Palkovics László azt mondta, hogy Lovász sosem járt az irodájában. De azt nem tette hozzá, hogy azért, mert csak az előszobáig engedte – mondta hangsúlyozva: kezdeményezi az Akadémiai Dolgozók Fórumának rendkívüli összehívását, valamint az akadémia által kétévente megrendezett rangos eseményt,a World Science Forumot is lemondanák, ha a rendezvény fővédnöki tisztét is betöltő Áder János köztársasági elnök aláírja a tervezetet.