Százmillióba kerültek a fővárosban a védett biciklisávok

Százmillióba kerültek a fővárosban a védett biciklisávok

Biciklisáv az Üllői úton (Forrás: Karácsony Gergely/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen csaknem százmillió forintba került a Váci és Üllői úton az úgynevezett pollerekkel védett, vagyis kis oszlopokkal leválasztott biciklisávok kialakítása – írja a Világgazdaság a Budapest Közúttól kapott adatok alapján.

Mint kiderült, a Váci úton mindkét irányban kialakított, körülbelül két kilométeres szakasz költsége 26 millió forint volt. Ez tartalmazza az útépítést, a forgalomtechnikai kialakítást, a piros burkolatfestést és a műanyag oszlopokat, az úgynevezett elhajló pollereket is. Az Üllői úton szintén mindkét irányban létesült kerékpársáv, ott már öt kilométer hosszan, ugyanezen tételek alapján ennek bekerülése már 70 millió forintra rúgott. A Budapest Közút azt is kiemelte, hogy ennek a kiadásnak egy jelentős része akkor is megtörtént volna, ha nem kerékpársávot létesítenek ezeken az útszakaszokon.

Az új kerékpársávok már sok vitát generáltak. Az Országos Mentőszolgálat is panaszkodott, hiszen – írásuk szerint – bár a mentők is támogatják a biztonságos kerékpározást a fővárosban, az újonnan kialakított biciklisávok azonban nagyban megnehezítik a mentőautók közlekedését. A buszsávokból kialakított kerékpárutak ahhoz ugyanis keskenyek, hogy a mentőautó biztonságosan haladjon rajta, az oszlopok ráadásul még a parkolást is megnehezíthetik egy-egy helyszínen. Balogh Samu, a fővárosi önkormányzat közlekedéspolitikáért felelős kabinetfőnöke ugyanakkor azzal vágott vissza, hogy a mentők által illusztrációként megosztott fotó olyan helyen készült, ahol korábban parkolósáv volt, tehát parkoló autók foglalták el a sávot gyakorlatilag állandóan. – Csak remélni tudjuk, hogy a mentőket senki nem akarja majd belerángatni a kampányba – fűzte hozzá. A napokban pedig Karácsony Gergely is beszállt az adok-kapokba azzal, hogy az első pollerekkel védett kerékpársávot az Üllői úton éppen a kormány alakította ki az MVM Dome építésekor. – Borzasztó károkat okoz hazánknak az a politika, amely nem azt nézi, hogy mik a helyes és a helytelen dolgok, mi a jó és mi a rossz, hanem folyton azt akarja az emberek fejébe verni, hogy kik a „jók” és kik a „rosszak”. És persze mindig a kormány a jó és az ellenzék a rossz, bármit is csinálnak – tette hozzá.

Címkék: kerékpársáv