Személyesen találkoznak az uniós vezetők, három téma lesz napirenden: pénz, pénz és pénz

Személyesen találkoznak az uniós vezetők, három téma lesz napirenden: pénz, pénz és pénz

Charles Michel (Fotó: Facebook/Charles Michel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Itt az idő, az Európai Unió következő, 2021 után érvényes hétéves költségvetésének és az ahhoz kapcsolódó, a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó csomag elfogadása elengedhetetlen – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok vezetőinek csütörtökre virradóra küldött levelében.

Az MTI tudósítása szerint Michel a pénteken kezdődő, kétnaposra tervezett uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében egyebek mellett arra emlékeztetett, hogy a világjárvány sok ember életét követeli egész Európában, és súlyos csapást jelent a gazdaság és társadalom számára. „Minden erőfeszítésünket a fenntartható helyreállítás és fellendülésre kell összpontosítani”– fogalmazott.

A megállapodás megkötése kemény munkát és politikai akaratot igényel. Működőképes megoldásokat kell találni, és közös nevezőre kell jutni az európaiak érdekében – tette hozzá.

Az Európai Unió tagországainak vezetői személyes részvétel mellett tervezett brüsszeli, pénteken kezdődő csúcstalálkozójukon az Európai Bizottság által javasolt következő uniós költségvetésről, valamint a járványt követő helyreállítási csomagról vitáznak. Az állam-, illetve kormányfők személyesen legutóbb február végén az uniós költségvetésről, majd több videókonferencia keretében – legutóbb június második felében –, a költségvetés mellett a helyreállítási alap részleteiről tanácskoztak.