Szigorít a szülés szabályain a Szent Imre kórház

Szigorít a szülés szabályain a Szent Imre kórház

A Szent Imre Egyetemi Oktatókórház épülete (Fotó: Wikipédia/Globetrotter19)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A vajúdás és szülés kísérésének biztonsága érdekében a szülésznők munkaidőn túli szülőszobai jelenlétét 2022. november 1-től megszüntetjük – írta Facebook-oldalán a fővárosi Szent Imre Egyetemi Oktatókórház. Az intézmény szerint erre azért volt szükség, mert nagyon megszaporodott az úgynevezett területen kívüli szülések száma.

A kórház emlékeztet: a fogadott szülésznő intézménye az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény szerint 2021 januárja óta a Szent Imrében sem működik. Viszont lehetőség volt arra, hogy a várandósok egyéni vagy kiscsoportos szülésfelkészítésen vegyenek részt, ilyenkor a felkészítést végző szülésznő a vajúdás és szülés kísérésében is részt vehetett. Ezzel állhat összefüggésben a kórház vezetése szerint, hogy „a területen kívüli, csak a szülés idejére ideiglenesen bejelentkezett szülések száma elképesztő módon emelkedett”, ami már „veszélyezteti a biztonságos szülészeti ellátást”. A szabad szülésznőválasztást úgy tudjuk biztosítani, hogy a szolgálatban lévő szülésznők közül a kismama kiválasztja azt, akinek az együttműködését szeretné kérni a szülés alatt – írták. Azt feltételezik, hogy a változtatással a területen kívüli szülések száma csökkenni fog.

A kórház még hozzátette, hogy „a jelenleg még gondozásunk alatt álló, területi ellátási kötelezettségünk alá nem eső kismamák gyermeküket intézményünkben hozhatják világra”.

(Telex)