Szijjártó bejelentette: jelentősen bővítik az egyedi kormánydöntéssel adható támogatások körét

Szijjártó bejelentette: jelentősen bővítik az egyedi kormánydöntéssel adható támogatások körét

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az EU-tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek tanácskozásán Luxembourgban 2021. június 22-én (Fotó: MTI/EPA/Pool/John Thys)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az oltási program felpörgetésével két hónap előnyt szereztünk, de a gazdaság újra indításához további intézkedésekre is szükség van. Ennek érdekében a kormány elfogadta az operatív törzs erre vonatkozó hat javaslatát – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón pénteken délután.

Az első intézkedés értelmében az eddig öt megye mellett a jövőben Somogy és Jász- Nagykun-Szolnok megyékben is 10 millió euróról ötmillió euróra csökken az a beruházási értékhatár, amely esetén egyedi kormánydöntéssel lehet támogatni a fejlesztést. 

A magyar gazdaság dimenzióváltásának felgyorsítása érdekében az eddig hárommillió euróról egymillió euróra csökken a kutatás-fejlesztési beruházások esetében az egyedi kormánydöntés nyújtásának összeghatára, ahogy a harminc fős fejlesztési létszám is tíz főre csökken. 

Arról is döntés született, hogy a jövőben az Eximbank exporthitelgarancia nyújtásával segítheti a külföldre készülő magyar vállalkozásokat. Eddig ilyesfajta támogatást csak a fejlettebb országok vállalkozásai kaphattak, a rendszer bevezetésével erősödik a magyar cégek versenyképessége. 

A munkaügyi területre vonatkozó változtatások egyike szerint egyszerűsítik a távmunka feltételeit, hogy gyorsabbá és könnyebbé tegyék a munkáltató és a munkavállaló közötti megegyezést a részleges vagy teljes otthoni munkavégzést illetően. A változtatások lényege, hogy jelentősen könnyítik a munkavédelmi és az elszámolási kötelezettségekre vonatkozó szabályokat. 

A munkaerőpiacot segítő másik döntés értelmében a külföldön szerzett képesítések honosításakor az eddigi magyar nyelvű vizsgakötelezettség megszűnik, a vizsgázó anyanyelvén szerezheti meg hazai működési engedélyét.

Végül a kormány arról is döntött, hogy 17 infrastrukturális beruházás indításával, illetve felgyorsításával segíti a gazdaság újraindítását. Ezek között szerepelnek az elektromos autógyártáshoz kapcsolódóan a gödi, az iváncsi és a debreceni út- és vasúti fejlesztések, a kaposvári és szikszói ipari parkok, valamint a komáromi, győri és tatabányai infrastrukturális beruházásai is. 

A miniszter beszélt arról is, hogy operatív törzs pénteki ülésére a beruházások megkönnyítését célzó újabb javaslatokat terjesztenek elő, például a régészeti jogszabályok módosításával, és az építőanyag-iparban tapasztalható áremelkedések megfékezésével kapcsolatosan.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, hogy Széchenyi Go! elnevezéssel hitelprogramot indítanak a gazdaság minél gyorsabb felpörgetés érdekében.

Az egymillió és egymilliárd forint közötti hitelösszeggel a mikrovállalkozásoktól a középvállalkozásig minden kkv-nak lehetősége nyílik tevékenysége gyors finanszírozására. A szerteágazó támogatási programban lehetőség nyílik kedvezményes és a futamidő végéig fix kamatozású folyószámla, likviditási, beruházási, turisztikai és agrárhitelek igénybevételére.

Parragh László kiemelte, akár 40-50 ezer igénylőre is számítanak, informatikai eszközök bevonásával jelentősen egyszerűsítették az igénylés folyamatát, és ami nagyon lényeges, nem követelnek meg ingatlanfedezetet a hitel nyújtásakor.