Szlávik János szerint nem kell félni a kínai és az orosz vakcinától

Szlávik János szerint nem kell félni a kínai és az orosz vakcinától

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa 2020. március 4-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Emelkedik a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma, ami azt jelzi, hogy a járvány harmadik hullámának elején vagyunk, amennyiben egyáltalán lesz újabb hullám – mondta az RTL Klubnak Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Mint hozzátette, egyre több esetben mutatják ki a brit vírusvariánst, de a jelenleg rendelkezésre álló oltások hatékonyak az új mutációk ellen, bár nem biztos, hogy olyan hatásfokkal, mint az eredeti vírus ellen. Szerinte még így is biztosítják a megfelelő immunitást.

Hangsúlyozta: „mindenképpen az a törekvés, hogy minél hamarabb minél több embert oltsunk be”. Hozzátette ugyanakkor, hogy egyelőre az orvosok korosztály, illetve krónikus betegségek szerint kénytelenek válogatni az oltóanyagok között.

A főorvos szerint jelenleg 330 ezer beoltott embernél járunk, és csak a vakcinák érkezésétől függ, hogy húsvétra sikerül-e beoltani kétmillió embert. Ugyanakkor meg kell győzni az embereket arról, hogy a kínai vakcina is biztonságos. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: ha baj lenne a kínai oltóanyaggal, az már kiderült volna. „Harminc milliónál jár a kínai vakcinával való átoltottság. Azért harminc millió esetből kiderült volna, ha valami probléma lenne vele” – fogalmazott.

A főorvos szerint az orosz vakcináról is kiderült, hogy „egészen kiváló” hatékonyságú.