Szlávik: Még nem tudni, mikor tetőzik a harmadik hullám

Szlávik: Még nem tudni, mikor tetőzik a harmadik hullám

Szlávik János infektológus főorvos egy Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak rendkívül nehezen becsülhető, hogy mikor lesz a „csúcsa” a koronavírus-járvány harmadik hullámának, és mikor kezdenek csökkenni az esetszámok – nyilatkozta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiának.

Szlávik János elmondta, a harmadik hullámban jóval nagyobb ütemben emelkedik a fertőzöttek száma, mint az első és a második hullám idején: sokkal többen kerülnek kórházba, intenzív osztályra, az utóbbi napokban stabilan magas az újonnan regisztrált betegek száma. A főorvos szerint ez előrevetíti, hogy a harmadik hullám súlyosabb lesz, mint az előzőek voltak.

A szakember jelezte, hogy Magyarországon is a koronavírus brit mutációja a domináns, amely sokkal fertőzőbb, a fiatalokat is megbetegíti, súlyosabb klinikai tüneteket okozhat és többen halhatnak bele a fertőzésbe. „Tehát mindenképpen egy súlyosabb járványról van szó és ezt látjuk a számokban is” – emelte ki. Hozzátette, egyre gyakoribb hogy olyan fiatalok kerülnek kórházba, akiknek nincsen alapbetegségük, ezért most még nagyobb a hangsúly a védekezésen, a járványügyi szabályok betartásán.

Szlávik János jó hírnek nevezte ugyanakkor, hogy az idősek körében folyamatosan emelkedik az átoltottság szintje. – Ez azért jó, mert aki megkapta legalább az első vakcinát, kisebb eséllyel kerülhet kórházba vagy intenzívre – magyarázta az infektológus.

– Én úgy gondolom, hogy a vírus ellen minden eszközzel harcolni kell, és amint egy új terápiás eszköz kerül Magyarországra, azt igyekszünk minél előbb beadni a megfelelő embereknek” – hangsúlyozta az MTI által is idézett főorvos, hozzátéve, hogy így jártak el az úgynevezett monoklonális antitest terápiával is, amelyet már alkalmaztak az első betegeknél Magyarországon. Ezt a terápiát olyanok kaphatják, akik még a fertőzés korai stádiumában járnak, de arra lehet számítani, hogy a betegség súlyosbodni fog náluk a meglévő alapbetegségük miatt. – Ezek a betegek egy egyórás intravénás antitestterápiát kaphatnak, amivel meg lehet akadályozni, hogy kórházba kerüljenek – mondta Szlávik János. Rámutatott, eddig több mint 40 páciens kapott ilyen terápiát, közülük csak ketten kerültek kórházba, tehát így csökkenteni lehet az egészségügyi intézmények leterheltségét is.

A favipiravir nevű vírusellenes gyógyszerről azt közölte, a legjobb eredményeket akkor lehet elérni vele, ha olyanoknak adják, akik a fertőzés korai stádiumában vannak. „Ilyenkor ez a készítmény – öt-tíz napon át alkalmazva – megrövidíti a betegség lefolyását, csökkenti a vírusürítést és néhány esetben megakadályozza, hogy az illető kórházba kerüljön” – fejtette ki a főorvos.

Szlávik János jelezte, a favipiravirból az elmúlt napokban már több mint tízezer dobozt írtak fel a háziorvosok. Elmondta azt is, már több mint 300 millió oltóanyagot adtak be a világon a koronavírus ellen, ami egy olyan nagy szám, hogy előfordulhat súlyos mellékhatás gyanúja. Ezeket természetesen ki kell vizsgálni, de a főorvos úgy látja, hogy a Magyarországon elérhető vakcinák egyikénél sem merült fel olyan tény, ami miatt meg kellene szakítani az oltást.

Úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi átoltottsági helyzet még nem elegendő ahhoz, hogy a járványt érdemben befolyásolja, ezért mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljon a kormányzati oldalon a vakcináért. Szlávik János szerint még néhány hétre van szükség a 2-3 milliós átoltottság eléréséhez, ami már egy kicsit befolyásolhatja a járvány lefolyását, a járvány megállításához azonban a lakosság 60-70 százalékát kell beoltani.