Szóba került, de nem dőlt el, valóban Róna Péter lesz-e a Jobbik EP-listavezetője

Szóba került, de nem dőlt el, valóban Róna Péter lesz-e a Jobbik EP-listavezetője

Róna Péter (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felmerült, hogy Róna Péter közgazdász, az Oxfordi Egyetem oktatója legyen a Jobbik listavezetője a nyári uniós választáson – értesült a Magyar Hang. – Valóban folynak ezzel kapcsolatos beszélgetések, de semmi nem dőlt el, semmi konkrétumot nem tudok mondani – válaszolta felvetésünkre Róna Péter. Kérdésünkre, hogy amennyiben odáig jutnak a tárgyalások, lenne-e hajlandóság benne a lista élére állni, elmondta, a kormány elmúlt néhány évben tanúsított, leginkább az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása utáni magatartása miatt nagyon nehéz helyzetbe került az ország. Marginális politikai tényezővé vált Magyarország. – Ez olyan súlyos helyzetet jelent, amikor mindenkinek el kell gondolkodni azon, hogy mit tegyen az adott körülmények között. Nekem is – mondta Róna Péter.

Arról, hogy a mandátum esetleges elnyerését követően nemzetközi kapcsolatain keresztül egyetlen képviselőként tudna-e javítani a magyar kormánynak az ország renoméját rontó tevékenységén, Róna Péter elmondta, nem az a kérdés, hogy van-e értelme ennek a munkának, az a lényeg, hogy erkölcsi alapon meg kell tenni. – 1956-ban, amikor én 14 évesen elhagytam az országot, mindenki azt mondta, őrültség szembeszállni a Szovjetunióval. Mégis sokan megtették, meg is szenvedték a szembenállás miatti megtorlást. A magyar nép akkori határozott kiállása – az ország jelenlegi megítélésével szemben – mégis elnyerte az egész világ tetszését. Vagyis vannak olyan szituációk, amikor nem a várható eredmény reményében születik meg az ember döntése – fogalmazott.

Az oxfordi oktatói tevékenységének folytatásáról elmondta, a mandátum esetleges elnyerésétől függetlenül is végig kell gondolni a jövőjét, hiszen idén májusban már 82 éves lesz. – Ezt valamikor abba kell hagyni – tette hozzá. Hasonlóképpen nyilatkozott arról, hogy érez-e elég erőt, lendületet magában egy ötéves ciklus végigviteléhez: – Ez is egy nagyon jó kérdés. Én köszönöm, jól vagyok, de 86-87 éves kor azért már nagyon tisztes kor.

Felvetettük, hogy vajon hozna-e plusz szavazatokat a neve a pártnak, hiszen ismert ember, köztársasági elnök jelöltje is volt a Jobbiknak, de erről a kérdésről nem akart beszélni. Családjával pedig még nem beszélt az esetleges uniós képviselőségről, így véleményüket sem tudja, hiszen még semmi nem dőlt el, így nem is érdemes erről beszélgetni.

Emlékezetes, hogy Róna Péter egyszer már közel került a Jobbikhoz. 2022-ben a párt kezdeményezésére az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás közös jelöltjeként indult az Áder János mandátumának lejárása után a köztársasági cím elnyeréséért a Fidesz jelöltjével, Novák Katalinnal szemben. Az Országgyűlés előtti bemutatkozáson az a skandalum is megtörtént, hogy Kövér László – az évtizedek óta kialakult parlamenti szokást felrúgó – döntése értelmében nem olvashatták fel a jelöltek életrajzát, ennek okát azonban nem árulták el. Feltételezések szerint azért dönthettek így, mert Róna Péter életútja erősen szakmai volt, szemben Novák Katalinéval, amely kifejezetten politikai. Róna Péter arra sem kapott lehetőséget, hogy sajtótájékoztatót tartson az Országgyűlésben.