Szocialista botrány Kispesten: strómanok és önkormányzati bizniszek

Szocialista botrány Kispesten: strómanok és önkormányzati bizniszek

Gajda Péter és csapata, mások mellett Lackner Csaba (Fotó: Gajda Péter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb felvételeket hozott nyilvánosságra a Magyar Nemzet a kispesti szocialisták ügyében. Strómanokról és önkormányzati bizniszekről, többek között 43 millió forint eltüntetéséről szólnak a lap weboldalán is meghallgatható, a Hír TV és a Magyar Nemzet által megszerzett beszélgetések, amelyekben meg nem nevezett szereplők és a lap szerint Lackner Csaba kispesti szocialista önkormányzati képviselő beszélgetnek. 

A felvételeket a Magyar Nemzet szerint idén július és augusztus között készítette valaki több alkalommal és több helyszínen, aki rendszeresen részt vett a kispesti ­MSZP-s önkormányzati képviselő görbe estéin, és bizalmi viszonyban voltak. A korrupcióval kapcsolatos, inkriminált felvételek egiyk szereplőjeként a kormánypárti lap Lackner Csabát azonosította, aki azonban egyelőre nem ismerte el, hogy ő beszél a hangfelvételeken, ám nem is tagadta azok valódiságát, és kitért az újságírói kérdések elől.

"Sajnos ez a szocialista pártra igaz"

A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek egyebek mellett korrupciós stratégiákról szólnak: „Vannak olyan emberek, akik a kerületi politikában is azt mondják, hogy ha nem keresel meg százmillió forintot, akkor hülye vagy. Ennek az a módja, hogy nem a büdzséből veszik el, hanem olyan emberekkel köt szerződést, ahonnan külső külső vállalkozásból jön valami” – mondja a Magyar Nemzet szerint Lackner Csaba az egyik, korábban kiszivárogtatott felvételen.

A most nyilvánosságra hozott hanganyagok arról is szólnak, hogyan növelik meg a fizetésüket a szocialista párt euró­pai parlamenti politikusai:

„A tanácsadói kört azt mindig úgy csinálják, hogy ugye sajnos ez a szocialista pártra igaz, hogy neked van mondjuk EP-képviselőként lehetőséged négy embert alkalmazni. Erre alkalmazod jó drágán, és majd berakod a strómanokat, akiknek a fizetésének a 60-70 százalékát leszeded”

– mondja a felvétele Lacknerként azonosított személy. Egy ismeretlen beszélő szerint pedig „ők is megkapják a pénzt, és mindenki boldog. Szép ez az ország, b…meg.” 

Önkormányzati bérlők: "Viszontlátásra, aztán menjen a f…ba"

„Érdekes, az arab meg akarta venni azt a telket, és pikk-pakk ki lettek b…va az emberek” – mondja Lackner egy Attila utcához közeli telek kapcsán, hozzátéve, hogy „Patek [Gábor] nagyon fel tudja gyorsítani az eseményeket”.  

A lakóknak - akik az önkormányzati bérlakások esetében gyakran szegény emberek - a jogszabályok szerint fel kell ajánlani  ugyanazt a kategóriájú lakást kétszer. Ha a másodikat sem fogadják el, akkor „azt lehet mondani, hogy az ön bérleti joga a 17 millió forintos ingatlan helyett ér hét és felet. Itt a hét és fél, átutaljuk az ön bankszámlájára, viszontlátásra, aztán menjen a f…ba” – meséli a politikus. 

Jóváhagyta, hogy lenyúljanak 43 millió forintot?

Egy másik felvételen hallható az a történet, amely szerint felvettek egy „nemzetközi szélhámost” az önkormányzathoz, aki mintegy 43 millió forintot lopott el a kerület pénzéből. „Az a lényeg, hogy 43 millió forintot utaltattak el maguknak úgy, hogy a B. Z. is meg én is jóváhagytunk, úgy csempészgette bele az utaláscsomagba a csaj” – mesélte Lackner.

„Hallod, egy igazi szélhámos csaj, lenyúlt b…meg a Közparktól 43 millió forintot. És még akkor is kihúzta magát, amikor bejöttek érte a rendőrök” – mondta nevetve Lackner. A Magyar Nemzet a BRFK megerősítette, hogy jelenleg egy gyanúsított van az ügyben.

Arról is szólnak felvételek, hogy Lackner hivatali vesztegetés miatt indult büntetőügybe keveredett a 2014-es választás előtt, de az ügy végül nem jutott el a vádemelésig, a hangfelvétel szerint Lackner ügyvédje tanácsára többször elhalasztotta a kihallgatást, és meggyőzően építette fel saját védekezését. Valamint a felvételek egy másik pontján alkoholistának nevezik Gyurcsány Ferencet.