Tájékozódik az ombudsman a mátrai erőmű kapcsán

Tájékozódik az ombudsman a mátrai erőmű kapcsán

(Fotó: Mátrai Erőmű/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Levélben kér tájékoztatást az alapvető jogok biztosa a hatóságoktól a mátrai erőművel kapcsolatban megjelent hírek és közlemények tisztázása érdekében. Kozma Ákos azután döntött így, hogy Szél Bernadett független képviselő megkereste aggodalmaival. Az ombudsman csak a beérkezett válaszok után tud dönteni arról, hogy szükség van-e további lépésekre.

Szél Bernadett még november végén, a Mátrai Erőmű Zrt.-vel kapcsolatban megjelent hírek után kereste meg az alapvető jogok biztosát azzal a kérdéssel, hogy indít-e átfogó vizsgálatot az ott tapasztalt „egészségügyi és környezeti károkozás” miatt. Lapunk riportban számolt be a történtekről: az óvodásokat nem engedték ki az utcára, a dolgozók rosszul lettek, a pénzérmék elszíneződtek, a patakba meg szennyvíz folyik, mégis minden „rendben van” Visontán, Mészáros Lőrinc üzemei körül.

A politikus arra hivatkozott, hogy az erőmű dolgozói „hirtelen jelentkező, orrfacsaró bűzt tapasztaltak, ami fejfájást, hányingert, hasmenést, légszomjat, szem-és torokirritációt, véres székletet okozta”. Felidézte a katasztrófavédelem közleményeit, mert szerinte azok nem nyújtottak korrekt és alapos tájékoztatást azzal kapcsolatban, hogy az erőmű területén tartózkodó személyek esetében mértek-e az egészségre veszélyes határértéket a katasztrófavédelem szakemberei, és ha igen, milyen intézkedések történtek. Egyúttal több sajtóhírre is hivatkozott még, amelyek szerint az erőműben dolgozók nem kaptak megfelelő tájékoztatást és védelmet.

Valami bűzlik Mészáros Lőrinc üzemei körül | Magyar Hang

A képviselő szerint „a nyilvánosságra került információk ellentmondásossága arra utal, hogy a katasztrófavédelem nem adott teljes körű tájékoztatást sem a dolgozóknak, sem a környék lakosainak, az intézkedések lassúsága és késlekedése miatt pedig az érintettek komoly egészségi és környezeti kockázatnak lehettek kitéve”.

Emellett úgy látja, hogy a mátrai erőmű is súlyos mulasztásokat követett el: „a mátrai erőműben dolgozók beszámolói szerint az erőmű vezetői tisztában voltak a hónapok óta tartó szennyezéssel, sőt a helyzet súlyosbodását is észlelték napokkal, sőt hetekkel a lakossági bejelentést megelőzően, ennek ellenére nem értesítették az illetékes szerveket, nem vizsgálták meg a szennyezés okait, későn tájékoztatták a dolgozókat és nem tették meg a szükséges védőintézkedéseket a dolgozók biztonsága érdekében”.

Szennyvíz minőségű a mátrai erőműből kifolyó patak vize a Greenpeace szerint | Magyar Hang

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa válaszában azt írta, hogy az ügy kapcsán a sajtóban megjelent hírek önmagukban is ellentmondás információkat tartalmaznak. Elengedhetetlennek nevezte az ügy objektív megismerését, ezért a jövő nemzedékekért felelős helyettesével együttműködve „hatáskörük és a tényállás tisztázása érdekében” írásban megkeresték az ügyben érintett hatóságokat. Csak ezek beérkezése után tudja jogi álláspontját kialakítani és megalapozottan dönteni az esetlegesen szükséges további intézkedésekről.